DORDRECHT – De Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid waarschuwt voor blauwalg in het oppervlaktewater in de regio. Ook voor de zwemplas in de Merwelanden is negatief zwemadvies van kracht.

 

“We monitoren sowieso elke twee weken. Niet alleen op blauwalg, maar ook op andere micro-organismen. Nu bij de laatste monstering blauwalg boven de grenswaarde uitkwam, hebben we een negatief zwemadvies gegeven. Het kan zomaar zo zijn dat de kwaliteit bij de volgende monstering weer goed is”, vertelt Niek van Bedaf van Natuur- en Recreatieschap de Hollandse Biesbosch. Blauwalg is een hardnekkig probleem. “Er zijn plassen in Nederland waar 50.000 euro is uitgegeven aan een speciaal beluchtingssysteem en de blauwalg kwam gewoon terug. We nemen alle mogelijke maatregelen om problemen te voorkomen. We maken extra schoon aan de waterkant en spoelen extra door. De plas ligt in een kommetje in een bosgebied,” legt hij uit “en er zijn allerlei factoren die van invloed zijn. Soms doen we een schietgebedje dat de wind niet draait terwijl we het water aan het doorspoelen zijn. Het kan ook zijn er een onweersbui overkomt en het probleem gelijk opgelost is. Volgend jaar gaan we de plas uitbaggeren. Het water is nu zo voedselrijk dat de alg er goed in gedijt. Als we dat gedaan hebben, hebben we werkelijk alles uit de kast gehaald om het probleem voor te blijven.”

 

Blauwalg kan bij mensen huidirritatie en maag- en darmklachten veroorzaken, maar niet iedereen krijgt hier last van. Andere mogelijke klachten zijn duizeligheid, hoofdpijn en oogklachten. Blauwalg is een bacterie die groeit in warm, weinig stromend water en geeft het een troebele, blauwgroene kleur.