DORDRECHT – Het is niet algemeen bekend, maar de zalmvisserij heeft ruim vijf eeuwen lang een zeer belangrijke en economische rol gespeeld in het gebied dat we nu de Biesbosch noemen. In het boek ‘De zalmvisserij op het Bergsche Veld en de Nieuwe Merwede’ is de historie van deze visserij opgetekend door Rob Haan, aangevuld met veel historische foto’s, afbeeldingen, handschriften en kaarten in kleur.

Aanvankelijk gebeurde het zalmvissen met zalmsteken. Dit zijn linies van in de waterbodem gestoken wilgenstaken, waartussen schuttingen gevlochten waren en fuiken geplaatst werden. Zalmen die hun trekdrang volgden werden als het ware vanzelf door de schuttingen naar de fuiken van de zalmvissers geleid. De zalmsteekvisserij werd opgevolgd door de drijfnetvisserij en de zalmzegenvisserij. Vooral de laatste methode was desastreus voor trekvissen zoals zalm. Uiteindelijk leidde deze grootschalige methode van visvangst, met vangsten van wel 100.000 exemplaren per jaar, tot het uitsterven van de zalm in de Biesbosch en het Benedenrivierengebied.

Het boek wordt uitgegeven door Strix, de natuuruitgeverij van de Natuur- en Vogelwacht Biesbosch, en is verkrijgbaar bij onder meer de regionale boekhandel, Biesboschbezoekerscentrum Dordrecht en bij museum Twintighoeven aan de Noorderelsweg 4a in Dordrecht. Het kost 11,95 euro.

Wethouder Bert van de Burgt beloofde een exemplaar van het boekje te overhandigen aan koning Willem Alexander als die komend jaar Koningsdag komt vieren in Dordrecht. (Foto: Thymen Stolk)