DORDRECHT – De proef met buslijn 9 (station Dordrecht Centraal-Krabbepolder) is een groot succes. Zo blijkt uit de evaluatie. De ‘nieuwe’ buslijn werd 13 februari dit jaar ingezet om de bereikbaarheid van bedrijventerrein Krabbepolder, met het openbaar vervoer, te vergroten. De proef wordt met een jaar verlengd, tot december 2018. Tevens wordt er sinds medio september een 20-persoonsbus ingezet in plaats van een 8-persoonsbus.

De nieuwe buslijn is een initiatief van provincie Zuid-Holland, Platform Samen Bereikbaar Drechtsteden, Havenbedrijf Rotterdam, de BIZ (Bedrijven Investeringszones) Krabbepolder-Zeehaven, parkmanagement ParkTrust en vervoerder Arriva. De provincie Zuid-Holland financiert de pilot grotendeels. Het doel is om het autogebruik in het woon-werkverkeer, en dan vooral in de spits, te verminderen. “De BIZ Krabbepolder-Zeehaven is zeer ingenomen met buslijn 9. Ons gebied is nu beter bereikbaar met het openbaar vervoer. We ontvangen veel positieve reacties van de ondernemers”, zegt Remko Mol, voorzitter BIZ Krabbepolder Zeehaven.

Ook de werknemers, zo blijkt uit onderzoek, zijn erg tevreden met de bus, die vanaf het station Dordrecht rechtstreeks en zonder tussenstops naar Krabbepolder rijdt. Daar zijn drie haltes, zodat de reiziger altijd dicht bij zijn werk of bestemming wordt afgezet. Natuurlijk is buslijn 9 volledig afgestemd op werktijden. De buslijn wordt beoordeeld met gemiddeld een 8.
Tijdens de proef waren er ook een aantal leerpunten. Op een aantal momenten was de vraag groter dan het aanbod, de vervoerder heeft hier snel op geanticipeerd en extra bussen ingezet op die momenten. Vanaf heden rijdt er nu op elk moment een 20-persoonsbus om aan de vraag te voldoen.

Probeeraanbod
Om de komst van de nieuwe 20-persoonsbus te vieren, stelt Arriva vijftig week-probeerkaarten ter beschikking op Krabbepolder en 25 op Louterbloemen, waarmee werknemers op het bedrijventerrein vijf dagen achter elkaar gratis met de bus kunnen reizen. Wie op Krabbepolder of Louterbloemen werkt, kan bij zijn werkgever naar de actie vragen.