DORDRECHT – De SP-fractie in het Europese Parlement heeft vragen gesteld naar aanleiding van de lozingen van GenX door Chemours. Met name over het feit dat bedrijven stoffen in het milieu kunnen brengen, waarvan de gevaren niet voldoende bekend zijn. De strekking: de chemiesector moet stoppen met het keuren van eigen vlees. (Archieffoto: Thymen Stolk)

Bij de huidige Europese regels bepalen bedrijven in de chemiesector zelf of het gebruik van nieuwe chemische stoffen veilig is of niet. Een totaal onverantwoorde vorm van liberalisering, vindt de SP. Europarlementslid Dennis de Jong heeft de zaak eind april aangekaart bij de Europese Commissie. Ook de provincie snakt naar strengere regels. SP-fractievoorzitter Lies van Aelst: “De Europese Commissie laat bedrijven nieuwe stoffen zelf registreren bij ECHA, het Europees Chemicaliën Agentschap. Daarbij moeten ze vermelden wat er op dat moment  bekend is over de effecten van blootstelling aan mens en milieu. Die informatie is vaak zeer beperkt en niet onafhankelijk gecontroleerd. Vervolgens kunnen ze de stof gewoon gebruiken. Zodra een stof op de lijst van officieel erkende Zeer Zorgwekkende Stoffen (ZZS) staat, gelden er strenge regels, ook met betrekking tot de vergunningverlening. Tot die tijd moeten de provincie en bijvoorbeeld drinkwaterbedrijven die inwoners willen beschermen, zelf onderbouwen dat er risico’s zijn die maatregelen rechtvaardigen. Dat is de omgekeerde wereld.”

Op de schop

De problemen met de uitstoot van de stoffen in GenX door Chemours staan volgens Van Aelst niet op zichzelf. “Wat de SP betreft moet het hele systeem voor toelating van nieuwe stoffen in de chemische industrie op de schop. Het is bizar dat het bedrijfsleven in zo’n risicovolle sector zo sterk zijn eigen gang kan gaan. Veel meer onafhankelijk onderzoek vóóraf naar de gevolgen van het gebruik is hard nodig. De komende tijd gaan we hier op meerdere fronten aandacht voor vragen.”

50 miljoen

Deze week werd bekend gemaakt dat rond de vijfhonderd omwonenden en ex-werknemers 50 miljoen euro schadevergoeding eisen van het Dordtse chemiebedrijf als compensatie voor de jarenlange blootstelling aan giftige stoffen. Het bedrag dient ter vergoeding van gezondheidsschade, maar ook de waardedaling van huizen in de omgeving, aldus advocaat Eric Meijer van C8-claim, die samenwerkt met het bewonerscomité Drechtsteden Schoon. Bij het claimbureau hebben zich nu rond vijfhonderd gedupeerden uit Dordrecht, Sliedrecht en Papendrecht aangesloten, maar verwacht wordt dat dat aantal nog zal groeien. Vermoedelijk gaat het jaren duren voordat alle claims zijn afgehandeld.