DORDRECHT – De leden van de reüniecommissie zijn er al vele maanden druk mee in de weer, het jubileum van het Insula college. De school, ooit begonnen als de Christelijke H.B.S. in de Wijnstraat, voorheen ook het Christelijk Lyceum en Turendrecht College genaamd bestaat 100 jaar. Het jubileum wordt gevierd met een week feestelijke activiteiten, waaronder een reünie op 6 september. De oprichtingsvergadering van de school vond in september 1914 plaats in gebouw ‘De Toekomst’. Om die reden, én omdat een reünie niet alleen naar het verleden kijkt, is gekozen voor het thema ‘100 jaar toekomst’.

Vanaf haar vakantieadres in Zeeland, is Annelies van Wijngaarden, lid van de reüniecommissie, er ook bijna dagelijks mee bezig. Nu is ze docent, maar ooit ging ze er zelf naar school. “In 1981 ben ik van het vwo af gekomen. Mijn meisjesnaam is Baars. Een bekende naam op het Insula. Mijn nicht gaf er Frans. Onze vier kinderen gingen er ook op school. Er is één jaar geweest dat er vijf Van Wijngaarden/Baarsjes tegelijk op de school zaten. Maar mijn kinderen hebben er geen trauma aan opgelopen geloof ik.”

Logistiek

Het is een flinke klus, een jubileum organiseren. “Met collega’s Karin Paarlberg en Bella Weimar houd ik me vooral bezig met de logistiek. We hebben een site, een facebookpagina, we zijn actief op schoolbank.nl. Noem maar op. Vooral de wat ouderen reageren enthousiast op het nieuws van de reünie, vertelt ze. “Er komt zelfs een 95-jarige! Ook een oud-leerling die in Vancouver woont liet weten zijn stinkende best te doen om erbij te zijn. Jongeren reageren minder. Zeker die uit lichtingen van na 2004; zij hebben vaak nog contact met elkaar.”

Oud-leerlingen

Ook de kinderen van docent Janty Arends gingen naar ‘haar’ school. “Je hebt geen keus hè? Het is gewoon de beste school.” Arends heeft een groot deel van haar leven op het Halmaheiraplein liggen. “Ik ben in 1976 begonnen als gymnastieklerares.” Ze houdt van haar werk en van het gebouw: “Het is gewoon een mooi, oud gebouw. Natuurlijk kan het hier en daar wel opgeknapt worden, maar het heeft sfeer.” En dat ligt niet alleen aan het gebouw vindt ze. “Het is frappant hoeveel oud-leerlingen hier in de loop van de tijd zijn komen werken of hier stage liepen. Wat ik ook heel belangrijk vindt, is de samenhang tussen de klassen. We hebben bijvoorbeeld een programma waarbij bovenbouwleerlingen die van de onderbouw begeleiden. Het Insula is een school die echt oog heeft voor een kind”, besluit ze.

Rijkdom

Ook Bert van Kessel, docent Engels, was nog maar een broekie toen hij er in 1978 voor het eerst voor de klas stond: “Ik had een jongen in de klas, hij heette De Boer weet ik nog, die maar een paar jaar jonger was dan ik. Hij doorliep zijn scholing op zijn dooie gemakje.” Voorlopig denkt geen haar op zijn hoofd aan stoppen: “Misschien dat ik op een moment wat minder uren ga lesgeven, maar stoppen? Nee hoor!” Hij zag al een paar duizend leerlingen in zijn klas voorbij trekken. “Het is een rijkdom. Je draagt ze toch bij je. Ze zitten allemaal nog in mijn hoofd. Als ik er dan weer eens een tegenkom, zie ik hem zo weer voor me als 16-jarige.” Tijden veranderen maar de essentie van het vak niet, vindt hij.

Goed opgedroogd

Ook Van Wijngaarden kijkt uit naar de reünie. “Het is altijd leuk om te zien hoe leerlingen zijn opgedroogd. En dan vooral die leerlingen waar je je handen aan vol had toen je ze in de klas had.” “Geweldig om al die oud-leerlingen weer te ontmoeten”, vindt ook Arends. “Sommige mensen zijn verbaasd dat ze voor een reünie moeten betalen,” vertelt Van Wijgaarden, “maar we houden er echt geen cent aan over. We organiseren een lunch en iedereen krijgt een jubileumboek. Daarbij hebben we advertenties geplaatst, hebben we administratieve kosten en de school moet versierd en extra schoongemaakt worden.”

De reünie 100 jaar Insula college (locatie Halmaheiraplein) vindt plaats op 6 september; inschrijven tot 1 september via www.insulacollege.nl. De kosten zijn 25 euro, inclusief een lunch en een herinneringsboek. 

 

In vogelvlucht

13 februari 1914 – eerste vergadering over oprichting protestants-christelijke school

6 maart 1914 – oprichting vereniging voor oprichting en instandhouding instelling Christelijk Middelbaar Onderwijs

9 september 1914 – opening Christelijke Hogere Burgerschool (H.B.S.) aan Groenmarkt 21. De school heeft dertig leerlingen

3 september 1917 – School trekt in pand aan de Wijnstraat 133 (de huidige Wereldwaag)

eind 1926 – Pand wordt ingrijpend verbouwd

1938 – School wordt opnieuw verbouwd

1 september 1947 – Christelijke H.B.S. wordt Het Christelijk Lyceum

1 september 1950 – Een komt een afdeling middelbare school voor meisjes

maart 1953 – Bestuur koopt terrein aan Halmaheiraplein

april 1956 – Firma Van Wijnen slaat eerste paal voor nieuwe school

6 januari 1958 – Opening nieuw schoolgebouw Halmaheiraplein

1968 – Door Mammoetwet wordt H.B.S. vervangen door havo, atheneum en gymnasium

1977 – Atheneum en gymnasium gaan samen in vwo

september 1979 – 65-jarig jubileum

september 1989 – 75-jarig jubileum

1 augustus 1990 – Door fusie met Prinses Juliana Scholengemeenschap ontstaat het Thuredrecht College

6 september 2014 – 100-jarig jubileum Insula College