DORDRECHT- In Dordrecht moeten de komende jaren 1500 sociale huurwoningen verdwijnen. Dat is regionaal afgesproken. In de Drechtsteden gaat het in totaal om 2300 woningen. Verwacht wordt dat dit aantal de komende jaren overbodig is geworden.

Het gevoel dat er te weinig goedkope woningen zijn, klopt niet met de werkelijkheid, zegt Hans Tanis. Hij is portefeuillehouder Wonen in de Drechtsteden. Tanis: “Het punt is dat de inkomensgrens veel strakker wordt gehanteerd. Op basis hiervan is nu de inschatting dat er een overschot van sociale huurwoningen is binnen een jaar of tien.” Maar, benadrukt hij, binnen de afspraken is wel gesteld dat er jaarlijks per gemeente, in overleg met de woningcorporaties, gekeken kan worden of er aanpassingen nodig zijn.

Minder druk
Ook de komst van de statushouders (vluchtelingen) is bij de inschattingen meegenomen. “Voor deze regio is aangetoond dat er genoeg sociale huurwoningen zijn. In onze regio valt die druk erg mee”, zegt Tanis. Naast het slopen of verkopen van woningen door de woningcorporaties, wordt er in Dordrecht ook op ingezet om scheefwoners te bewegen door te stromen. Tanis: “Dit is heel moeilijk. Maar we horen ook vaak van mensen die nu eigenlijk een te hoog inkomen hebben voor een sociale huurwoning, dat ze graag willen blijven huren, maar dat er niets geschikts voor ze is in het duurdere segment.” Tanis noemt mogelijkheden om hen tegemoet te komen. “We gaan bijvoorbeeld met projectontwikkelaars in gesprek om duurdere huurwoningen te bouwen. Zo hopen we dat hier een stukje druk wegvalt op de sociale huurmarkt.” Hiernaast wil de regio ook aandacht voor starters op de koopmarkt. “In Dordrecht worden bijvoorbeeld al kantoorgebouwen omgebouwd tot appartementen. Ook willen wij kijken of we iets kunnen doen voor studenten. Zij kloppen nu ook vaak aan bij de woningcorporaties”, aldus Tanis.

Eigen raad beslist
Hoewel de afspraken regionaal gemaakt zijn door het Drechtstedenbestuur, woningcorporaties, huurdersverenigingen en de Drechtstedengemeenten, hebben uiteindelijk de gemeenteraden in de verschillende gemeenten het laatste woord. “Op hoofdlijnen zijn deze afspraken in de Drechtsteden gemaakt. De gemeenteraad blijft verantwoordelijk voor de eigen woonvisie. Mocht Dordrecht vinden dat er meer sociale woningbouw moet komen, dan gaan we uiteraard wel ernstig in gesprek.” De 1500 sociale huurwoningen die moeten verdwijnen staan voornamelijk in de Vogelbuurt, Oud-Krispijn en Crabbehof. Plekken waar de corporaties de komende jaren gaan herstructureren of waar gedacht wordt aan verkoop van de woningen. Tanis durft niet te zeggen of er ook mensen gedwongen zullen moeten verhuizen.