DORDRECHT – Naar aanleiding van een bewonersbijeenkomst vorige week hebben vier politieke fracties vragen gesteld aan het collega van B&W over de horecaoverlast in de Museumstraat. Jacqueline van den Berg (PvdA): “We zijn op uitnodiging aanwezig geweest bij die bewonersavond specifiek voor de nachtelijke geluidsoverlast die bewoners in het gebied sinds enige tijd ervaren.” (Archieffoto Kunstkerk: Thymen Stolk)

Ton Wulfert woont tegenover de ingang van het museum. “Eigenlijk hebben we al overlast sinds de opening van Art & Dining zo’n zeven jaar geleden. We hadden gedacht dat het puur om een museumrestaurant ging. Al snel bleek echter dat er ook feesten en partijen gegeven worden. Deze feesten trekken soms meer dan vijfhonderd mensen. Het feestpubliek is anders dan restaurantbezoekers. Feestgangers zijn vaak jongeren die meer drinken dan tijdens een restaurantbezoek. Al die jongeren moeten op een gegeven moment vertrekken. Dat gebeurt vaak in groepen, waarbij er langdurig hard gepraat wordt op straat. De beveiliging die wel steeds vaker wordt ingezet door de verhuurder, kan niet voorkomen dat er op straat nagepraat wordt. Als het een beetje tegenzit, schrikken we een aantal keren wakker van de vertrekkende bezoekers. Als het restaurant of de tuin dan leeggestroomd is, komen vervolgens de bouwers podiumdelen en dergelijke afbreken.”

Wakker liggen

Volgens de bewoner gaan de reguliere feesten door tot middernacht. Een aantal keer per jaar krijgt de horecaondernemer vergunning voor opening tot 03.00 uur. Bijvoorbeeld voor Friends on Friday. “We kunnen via de bekendmakingen in de krant zien wanneer het weer een slechte nacht gaat worden. Als we bezwaar aantekenen, krijgen we nul op rekest. We vinden het leuk dat er een museum is in onze straat en tegen een restaurant hebben we geen enkel bezwaar. Dat er af en toe een feestje wordt gegeven vinden we prima. Van de meeste bruiloften hebben we geen enkele last. Ook van Film in de Tuin hebben we geen overlast. We willen alleen de dat de nachtelijke excessen worden tegengegaan en dat er rekening gehouden wordt met de bewoners. We trekken nu aan de bel omdat we geluiden horen dat de investeerders van de Kunstkerk de verbouwing hebben stil gelegd omdat ze een volledige horecavergunning eisen van de gemeente. Wij houden ons hart vast wat er nog meer op ons af gaat komen.”

Kunstkerk

Behalve Jacqueline van den Berg vragen Joost Veldman van de CU/SGP, Paul Tiebosch van D66 en Alfred Meijer van Fractie Meijer duidelijkheid van het college over afspraken met bewoners over het al dan niet geven van feesten in hun straat. Dat doen ze ook met het oog op de ontwikkelingen rond de Kunstkerk. Die krijgt een culturele functie, met horeca. Maar hoe die er precies uit gaat zien, is nog niet bekend. Ruim twee jaar nadat de Dordtse projectontwikkelaar Dudok bekend maakte plannen met de Kunstkerk te hebben, is nog steeds niet duidelijk hoe die plannen er precies uit gaan zien. “We willen eerst alles goed geregeld hebben, voordat we naar buiten treden”, zegt directeur projectontwikkeling Marcel Schippers. “We praten eerst nog met de gemeente en daarna delen we het met de omwonenden. Daarbij zullen we ook zeker naar hen luisteren en, indien mogelijk, dingen aanpassen. Dit lijkt ons de enige juiste volgorde.” Over de vrees voor overlast: “Wij volgen de ontwikkelingen rond Art & Dining met belangstelling. En ik kan er vast dit over zeggen: wij hebben niets aan de vestiging van overlastgevende horeca.”