DORDRECHT – Ben Corino doet wekelijks verslag vanuit de lokale en regionale politiek. Vandaag over de samenwerking in de Drechtsteden, die per 1 januari is uitgebreid met een zevende gemeente: Hardinxveld-Giessendam.

Het kerstreces voor de politiek zit er op, maar men heeft niet stil gezeten. Het samenwerkingsverband in de Drechtsteden verwelkomde per 1 januari een nieuw lid. Hardinxveld-Giessendam trad toe en daarmee komt het aantal leden op zeven. Uiteraard heeft zo’n uitbreiding consequenties, in de eerste plaats praktische.

De vergaderingen vonden tot nog toe afwisselend plaats in de raadszaal van Zwijndrecht, bioscoop/zalencomplex Landvast in Alblasserdam en incidenteel in de Dordtse raadszaal en die van Papendrecht. Een rondreizend vergadercircus dat doet denken aan de vergaderverplaatsingen van de EU tussen Brussel en Straatsburg. Ooit hebben de leden van het samenwerkingsverband dit onderling afgesproken dat het goed is om op de wisselende plaatsen de Drechtraadvergaderingen te laten plaatsvinden omwille van het saamhorigheidsgevoel. Maar nu Hardinxveld-Giessendam is toegetreden roept het de vraag op of het niet goed is om voor een vaste vergaderplaats te gaan die voldoende is toegerust voor de omvang en de mogelijkheid biedt om middels streaming de vergaderingen vanuit de huiskamer of werkplek te volgen. Hier zal zeker nog over worden gesproken, net als over de constructie van de Drechtraad zelf.

De verkiezingen komen eraan en het zijn met name de lokale partijen die zich afvragen of de overgedragen bevoegdheden van de gemeenten naar de Drechtraad niet te groot zijn geworden. Zij twijfelen openlijk of de gemeenteraden nog wel invloed op de procesgang van het samenwerkingsmodel heeft en op het Drechtstedenbestuur. Ook hier doet zich het vergelijk op met de Europese Unie. Parlementen uit de lidstaten laten soortgelijke geluiden horen over vermeend verlies van invloed. Uitspraken als ‘ondemocratisch’ zijn te horen, want in tegenstelling tot het Europese Parlement worden de leden van de Drechtraad niet gekozen, maar zijn zij de vertegenwoordigers van de partijverhouding uit de gemeenteraden. Daar hebben de criticasters een punt. De inwoners uit de Drechtsteden gaan straks in maart kiezen voor een nieuwe gemeenteraad, zonder afdoende besef dat de keuze ook gevolgen heeft voor de samenstelling van de Drechtraad en het Drechtstedenbestuur, dat bestaat uit een vertegenwoordiging van portefeuillehouders uit de zeven Drechtsteden. De constante factor is de niet gekozen voorzitter die tevens de burgemeester van de grootste lidgemeente Dordrecht is.

De doel van de Drechtsteden is om middels een verregaande samenwerking sociaal-economische efficiencyslagen en voordelen te halen die de regio sterker maken en haar weerstandsvermogen om veranderingen het hoofd te bieden. Dit vergt van de raadsleden een denkwijze die over de eigen gemeentegrens heen gaat. Het zijn met name de lokale partijen die hier grote moeite mee hebben. Zij gaan primair voor de lokale belangen en hebben minder oog voor de regionale belangen. Ik verwacht daarom dat de Drechtstedelijke samenwerking een verkiezingsthema zal zijn. Althans, dat zou het moeten zijn.

 

Meer actualiteiten in Studio De Witt, iedere zaterdag van 10.00 tot 12.00 uur te beluisteren bij Drechtstad FM op 95.7 (ether), 105.9 (kabel), Kanaal 951 (KPN), kanaal 915 (Ziggo) of de website van RTV Dordrecht of Drechtstad FM via de link Live Radio.