DORDRECHT – In het Dordts Patriciërshuis  aan de Wolwevershaven werden donderdag de vitrines heringericht met onder meer soepkommen en lepels. Het gaat om bruiklenen van het Dordrechts Museum en Museum De Koperen Knop in Hardinxveld-Giessendam voor een expositie over de Rumfordse Soepuitdeling. En die haakt weer in op 200 jaar Koninkrijk.

In 1800 richtte een aantal gegoede burgers een comité op dat,  in navolging van de Engelse Graaf Rumford, voedzame soep ging uitdelen aan de armen. De economische en sociale situatie was zo slecht dat een groot deel van de bevolking zeer slecht te eten had, want Frankrijk blokkeerde alle handel. De eerste uitdeling vond plaats op 1 januari 1801. Dit was geen gewone soep, maar Rumfordse soep. Benjamin Thomson, graaf van Rumford, experimenteerde met volksvoedsel dat goedkoop, eenvoudig doch voedzaam en smakelijk was. Het resulteerde in de Rumfordse soep: een aftreksel van runderbeenderen, aangevuld met erwten en gort, soms ook met rijst en spek. Dordrecht was één van de eerste steden in Nederland die in deze tijd een Rumfordse soepkokerij begon. Rumford stuurde geld voor de soepdagen van het Diaconaal Aandachtscentrum. Het werd gevestigd in het Oude Vrouwenhuis aan het Begijnhof. Gegoede burgers kochten er kaartjes en deelden die uit aan armen en behoeftigen, die daarmee vier keer per week soep konden afhalen. De Rumfordse soepkokerij was een uitkomst voor de allerarmsten en de kwaliteit van de soep was altijd goed. Dat heeft het comité tot in de jaren dertig van de 20e eeuw volgehouden. Het comité bestaat nog altijd, al vult het vandaag de dag haar taak wel iets anders in.

Samenwerking

In het kader van het Koninkrijksjubileum hebben de AWN Lek – en Merwestreek, een archeologievereniging en Humanitas Drechtsteden het initiatief genomen om komende week op verschillende plaatsen in de stad opnieuw ‘Rumfordse soep’ uit te delen. Daarvoor moet veel gebeuren: groenten snijden, soep koken en uitdelen, vrijwilligers in kleding van de vroege 19e eeuw steken, soepkommen maken, de hele logistiek verzorgen. Daarom wordt samengewerkt met het Dordts Patriciërshuis, Huis van Gijn, het DaVinci College, de Hans Petrischool, het Dalton Lyceum, het Onderwijsmuseum, de Voedselbank, het FNV, Dordrecht Viert, De Stichting tot uitdeling van de Rumfordse soep en Vrijwilligers van het Dordrechts Museum.

Soepuitdeling

Bij de officiële opening van de tentoonstelling in het Patriciërshuis, zondag 5 oktober om 13.00 uur, worden de eerste kommen soep uitgedeeld. De toegang is deze dag vrij. Komende week wordt er ook Rumfordse soep geserveerd in Het Waterwiel (maandag, 16.00 uur), Het Stadswiel (dinsdag 16.00 uur), Resto van Harte (woensdag, 18.00 uur), Sta-Pal (donderdag 16.00 uur) en De Buitenwacht (vrijdag, 14.00 uur). Meer info op Facebook (/rumfordsesoep). De expositie is tot eind dit jaar te zien in het Dordts Patriciërshuis