DORDRECHT – Vorig jaar ging Peter Schoon, directeur van het Dordrechts Museum, naar veilinghuis Sotheby’s in Parijs. Het doel: terugkomen met het schilderij L’Arche de Noë sur le mont Ararat van Simon de Meyle. Het budget dat hij mee had gekregen bleek helaas ontoereikend om te slagen in die missie. Op de Dordtse Ark van Noach hangt het nu alsnog. Niet het origineel, maar een prachtige replica.

Het doek werd in Parijs uiteindelijk afgetikt voor 1,4 miljoen euro, bijna het dubbele van de 7,5 ton die Schoon mocht besteden. “We hadden het graag willen hebben”, zegt hij. “Omdat het een Dordtse schilder is. En vanwege het thema dat echt bij de stad past.” Toen Johan Huibers, bouwer van de Dordtse Ark van Noach, later het verhaal van de museumdirecteur hoorde, besloot hij het schilderij uit 1570 na te laten maken. Het heeft sinds kort een mooi plekje in de bioscoopzaal van het één op één nagebouwde bijbelse schip. Huibers is er blij mee. “Het is een zeer bijzonder schilderij”, vindt hij. “En zeer toepasselijk. Na de Sint Elisabethvloed werd Dordrecht ook wel de Ark van Noach genoemd. Heel veel mensen zochten bij die overstroming hun toevlucht in de stad. Achter de stadspoorten waren ze veilig voor het wassende water.”

Op het schilderij is de ‘echte’ Ark te zien, nadat die door het weer dalende water is beland op de berg Ararat. De dieren verlaten net het schip.

 

Op de foto: Ark-bouwer Johan Huibers bij de replica van het toepasselijke schilderij. (Foto: Thymen Stolk)