DORDRECHT – Handwerken was lange tijd een verplicht vak op school. Veel vrouwen koesteren zowel de herinneringen aan het vak als de werkjes die ze hebben gemaakt. Soms decennia lang. Reden voor het Nationaal Onderwijsmuseum om een tentoonstelling te wijden aan dit bijzondere vak. ‘Van het Naadje en de Kous – handwerken op school’ opent op zaterdag 24 juni.

Regelmatig krijgt het Onderwijsmuseum bezoek van dames die werkjes overhandigen die zij als klein meisje op school hebben gemaakt. Gebreide sokjes, babyjurkjes, borduurwerk; alles gemaakt op de lagere school en soms wel zeventig of tachtig jaar lang bewaard. “Op het moment dat die werkjes op tafel komen, zie je dat kleine meisje van 6 of 7 jaar voor je”, vertelt conservator Janneke Pierhagen. “Het raakt me dat deze werkjes nog zoveel voor de maaksters betekenen. Vanuit dat gevoel heb ik de tentoonstelling ‘Van het Naadje en de Kous’ opgezet. Naast de nostalgie, heb ik in de tentoonstelling de nadruk gelegd op de leeftijd van de maakster.”

‘Nuttige Handwerken’

Vanaf 1878 was handwerken voor meisjes een verplicht vak op school. Veel meisjes profiteerden thuis, in hun eigen gezin, van de vaardigheden die ze op school hadden geleerd, zoals breien, sokken, naaien en verstellen. In de tentoonstelling worden deze werkjes getoond. Ook op de middelbare school of in het voortgezet onderwijs kon handwerkonderwijs gevolgd worden. Op de, industrieschool, huishoudschool, MBO Mode en Kleding of de Mode Academie konden meisjes ‘doorleren’ voor kostuumnaaister, coupeuse of lerares handwerken. In de tentoonstelling wordt ook uitgebreid aandacht geschonken aan industrieschool ‘De Schans’. Janneke Pierhagen: “Heel bijzonder zijn de prachtige modetekeningen die in de tentoonstelling te zien zijn. De tekeningen geven stuk voor stuk een prachtig tijdsbeeld.” In de tentoonstelling is ook een bijzonder ontwerp dat door leerlingen van De Schans voor het Koninklijk Huis is gemaakt te zien.

Workshops

De tentoonstelling biedt een overzicht van het handwerkonderwijs is Nederland aan de hand van werkjes, foto’s, patronenboeken, leermiddelen, modetekeningen en schoolplaten. Daarnaast is er een grote werktafel waar mensen zelf aan de slag kunnen en waar vanaf september workshops [breien, haken, borduren] gegeven gaan worden. Meer informatie over deze workshops op www.onderwijsmuseum.nl.

Programma zaterdag 24 juni  (geopend van 09.00 tot 17.00 uur)

Voor bezoekers is de tentoonstelling vanaf zaterdag 24 juni te zien, deze dag worden er speciale workshops en korte rondleidingen gehouden. Rondleidingen starten bij de balie, workshops beneden in de tentoonstellingsruimte. Deze activiteiten zijn gratis. Daarnaast ontvangen bezoekers 50 procent korting op de entree (deze actie is niet geldig in combinatie met andere acties of kortingen).

Programma

14.00 uur                            Inleiding op de tentoonstelling door Janneke Pierhagen

13.00 uur                            Familierondleiding museumdocent
12.00 – 15.00                    Inloop workshop Haken
15.00 uur                            Inleiding op de tentoonstelling door Janneke Pierhagen

15.00 – 17.00                    Inloop workshop Visible Manding
16.00 uur                            Inleiding op de tentoonstelling door Petra Reijnhoudt

Naar verwachting zijn er verschillende experts aanwezig die bezoekers van alles kunnen uitleggen over naai-, brei en haaktechnieken. Elke bezoeker die een bedrag van minimaal 5 euro besteedt in de museumwinkel krijgt bovendien een katoenen tasje mee met het logo van de tentoonstelling Van het Naadje en de Kous.