DORDRECHT – Waterschap Hollandse Delta testte woensdag samen met de gemeente Dordrecht de vloedschotten in het historisch hart van Dordrecht. Bijzonder, omdat in het centrum enkele straten als primaire waterkering fungeren. Zo beschermt een systeem van vloedschotten aan de Prinsenstraat, Voorstraat en de Riedijk de historische binnenstad van Dordrecht tegen extreem hoog water. (Video: Thymen Stolk)

Zoals gebruikelijk werd de laatste woensdag van september het complete vloedschottensysteem geïnspecteerd. Heemraad Leo van Gelder van waterschap Hollandse Delta, verantwoordelijk voor waterveiligheid en dijken: “Vanaf 1 oktober start ons stormseizoen. Dat betekent dat wij extra alert zijn op mogelijk gevaarlijke situaties als het gaat om waterveiligheid. Gegeven het steeds heftiger veranderende weer niet onterecht. Tijdens deze uitgebreide vloedschottentest testen wij ook de samenwerking tussen gemeente en waterschap. Zo oefent iedereen zijn rol. Daardoor leren wij hoe middelen ingezet worden en of eventueel verbeteringen of wijzigingen aangebracht moeten worden. Zo dragen wij samen met de gemeente direct bij aan droge voeten in Dordrecht.”

Voorstraat

De Prinsenstraat, Voorstraat en Riedijk liggen ruim een halve meter lager dan de overige primaire waterkeringen op het Eiland van Dordrecht. Het systeem van vloedschotten zorgt ervoor dat bij extreem hoog water de stad Dordrecht maar ook de achterliggende polder zijn beschermd. Ook de Houtsteiger, Boomstraat en Grote Kalkstraat maken deel uit van het vloedschottensysteem van Hollandse Delta.

Bijzondere waterkeringen

Dordrecht is niet de enige plek in het waterschap met een bijzondere waterkering  in het gebied. Het waterschap test ook regelmatig de deuren in de spoortunnel van de HSL, de houten schotten bij Goudswaard en Nieuw-Beijerland en de beweegbare waterkeringen van de HSL bij Mookhoek en de Molendijk. “Als waterschap is het zaak om altijd alert te zijn. Deze oefeningen en testen laat zien dat het ons ernst is. Waterschappen zijn actief en zoeken samenwerkingsverbanden op. Achter onze dijken wonen en werken miljoenen Nederlanders. De rol en het werk van waterschappen is onlosmakelijk met Nederland en de Nederlanders verbonden”, aldus Van Gelder.