DORDRECHT – De plannen voor de aanleg van een voedselbos op Jeugddorp krijgen van alle kanten bijval. Initiatiefnemers Paul Zuijdweg en Hans van de Velde hebben al een club van dertig vrijwilligers achter zich staan, er ligt een prachtig, duurzaam plan en verschillende maatschappelijke organisaties hebben interesse getoond om aan te haken. “We wachten alleen nog op een ‘go’ van de gemeente”, zegt Van de Velde. Maar juist daarover beginnen hij en Zuijdweg steeds meer te twijfelen. “Ze zeggen dat ze het willen, maar er wordt vooral gedacht in onmogelijkheden, heb ik het idee.” (Foto: MEE Drechtsteden Oost)

Het idee in het kort: het VoedselBos BuitenZinnig moet een romantisch bos worden, vol met vruchten en eetbare planten. Je moet er aangenaam kunnen verblijven en picknicken. Daarnaast krijgt het bos een sterke sociale functie. Door de ontmoeting die er plaatsvindt, maar ook door het bieden van participatie(werk)plekken, dagbestedingsactiviteiten en workshops. “We willen beginnen met de aanleg van één hectare bos, maar daarna willen we het liefst het hele Jeugddorp-terrein (het gebied tussen de N3, het Wantij en het Wantijpark, red.) op deze manier inrichten en uiteindelijk als het kan al het groen op het Eiland van Dordrecht”, zegt Van de Velde. “Wat je wilt bereiken is een zelfsturend ecologisch systeem, een permacultuur, waarin er zorg is voor mens, dier en de wereld. Ons plan is duurzaam en sociaal maatschappelijk heel zinvol.” Elke vrijdag is de vrijwilligersploeg al aan het werk om het terrein stukje bij beetje op te knappen. Het onderkomen van christengemeente Kom en Zie mag als uitvalsbasis gebruikt worden.

Huurverhoging

Het plan is er één van de lange termijn. “Je moet bij de aanleg van een bos natuurlijk tientallen jaren vooruitkijken”, vervolgt Van de Velde. “Ik snap dus ook dat de gemeente dit goed wil neerzetten. Maar er moet wel gedacht worden in mogelijkheden.” Hoewel de verantwoordelijk wethouder Rik van der Linden (Jeugd, Milieu, Duurzaamheid) aanvankelijk enthousiast reageerde, is er nog steeds geen groen licht. Sterker nog, de initiatiefnemers zijn er een beetje klaar mee. Het feit dat het om een waterwingebied is, is één van de complicerende factoren, zegt Van de Velde. En het grote enthousiasme van de verenigingen op het Jeugddorp, onder meer scoutingclubs en een jeu de boules-vereniging, is ondertussen ook flink getemperd. “Naar aanleiding van onze plannen is het Grondbedrijf er bij betrokken geraakt en dat heeft besloten om meteen de huren flink te verhogen. Dat geeft ons natuurlijk een enorm vervelend gevoel.”

Hopeloos

Van de Velde was van tevoren gewaarschuwd voor ‘ambtelijke molens’ en andere vertragende factoren. Zuijdweg, die eerder betrokken was bij de afgeblazen boomgaard in Stadspolders, kon er al over meepraten. “Ik heb steeds geroepen dat ik me door niets zou laten ontmoedigen, maar ik begin inmiddels een beetje hopeloos te worden. Althans, voor Dordrecht. Dat bos komt er sowieso, maar ik weet niet of het hier zal zijn.”

Uitwerken

Volgens de woordvoerder van de betrokken wethouder is de aangekondigde huurverhoging voor de verenigingen op Jeugddorp geen gevolg van de eventuele komst van het voedselbos. “De huren waren gewoon niet meer van deze tijd”, zegt hij. “In vijf jaar tijd gaan we in stapjes toegroeien naar een meer marktconforme prijs. Omgekeerd is het wel zo dat verschillende verenigingen vanwege die huurverhoging mogelijk willen verhuizen. Die gesprekken lopen nog. En dat heeft natuurlijk wel weer gevolgen voor waar het voedselbos kan komen.” Buiten dat moeten de plannen voor het voedselbos verder worden uitgewerkt, meldt de woordvoerder: “In een gesprek met Stadsontwikkeling is eerder deze maand al aangegeven dat die concreter gemaakt moeten worden. Gaan ze gebruik maken van een bestaand gebouw of van een nieuw gebouw? In dat laatste geval moet bij de provincie een bouwvergunning worden aangevraagd, omdat het om een waterwingebied gaat. Hoe willen ze de reïntegratietrajecten gaan invullen? Waar komt het groen? Gaan ze samenwerken met de andere partijen op Jeugddorp? Allemaal zaken die nog verder uitgewerkt moeten worden. Wij staan als gemeente in principe positief tegenover de plannen, maar er moeten nog wel wat stappen gezet worden. Op basis van een goed idee alleen kom je er niet.”

 

Op de foto: Initiatiefnemers Hans van de Velde en Paul Zuijdweg, hier met bloemen vanwege de nominatie voor de vrijwilligersprijs Kanjer 2016, lopen met hun plannen voor een voedselbos op Jeugddorp tegen de nodige barrières op.