Wat moet je met een stadgenoot die z’n eigen stad met enige regelmaat naar beneden haalt? Je zou ‘m gemakshalve een verrader kunnen noemen. In de middeleeuwen wisten ze wel raad met zo’n type. Je zou ‘m ook nog kunnen duiden als Pietje Precies of betwetertje. Tamelijk negatieve associaties, die door mijn hoofd flitsten toen ik in het plaatselijk dagblad weer eens las wat Meneer Herman ons te melden heeft. Maar wellicht ben ik veel te romantisch over mijn eigen stad en moet ik deze stadshistoricus milder beoordelen.

Misschien moet ik Meneer Herman, die ik ècht heel erg respecteer om z’n degelijk speurwerk naar de historie van onze stad, beschouwen als een autoriteit aan wiens woorden veel meer waarde gehecht moet worden. Een man die als eerste had moeten worden geraadpleegd toen het stadsbestuur op zoek ging naar een naam voor het nieuwe museum, dat eind maart de deuren opent in het Hof. Als het aan hem ligt, gaat dat Het Pandhof of het Hof ten Augustinen heten. Beide namen zijn geschiedkundig zeer verantwoord.

Tot voor kort had ik met de eerste naam geen enkele associatie en bij de tweede zou ik bedenken dat het te maken moet hebben met het klooster, dat het Hof vroeger was, en de naastgelegen Augustijnenkerk. Maar als niet-Dordtenaar, u weet wel, zo’n toerist die zich komt vermaken en met z’n geld de lokale economie een duwtje geeft, zou ik er niet een museum in zien waar ik belangrijke gebeurtenissen uit de geschiedenis kan herbeleven. Het gaat namelijk om de historie van Dordt èn de betekenis voor ons land.

Als ik het had mogen verzinnen, gaat het Hof van Holland heten. Allittereert lekker. Maar wie luistert naar een onbeduidend columnist? Ooit noemde ik Dordrecht hier de ‘geboortestad van staat en taal’. Die typering is (nog steeds) vrij van copyright, maar niemand wil er aan. Meneer Herman zou het ongetwijfeld afkeuren. Die Vrije Statenvergadering van 1572 was volgens hem helemaal niet zo belangrijk. Daar zijn de geleerden het overigens ook nog niet over eens. Maar feit is dat het de eerste was. De Eerste.

Onlangs bezocht Meneer Willem-Alexander ons en noemde Dordrecht de stad waar ‘het allemaal begon’. Als zelfs de Koning het aanzetten tot de geboorte van een republiek omarmt, dan moet toch ook Meneer Herman zich achter de oren gaan krabben? Zullen we het er maar op houden dat het allemaal een ‘beetje waar’ is? En dat Dordtenaren best ‘een beetje trots’ op hun stad mogen zijn? En op één punt geef ik Meneer Herman groot gelijk: het Hof van Nederland is geen gelukkig gekozen naam.