“Stuurman aan wal”

Eén keer in de vier jaar kiezen is wel een beetje weinig. Ook nogal ouderwets, want er is zo vaak iets te kiezen. Maar ja, zo hebben we dat in dit land nu eenmaal geregeld. Eens per vier jaar kies je een politicus of een partij, in de overtuiging (of hoop) dat die doet wat jij graag zou willen. In een consensuscultuur, die we in ons land nu eenmaal hebben, lukt dat natuurlijk niet. Daardoor groeit de kloof tussen de teleurgestelde inwoner en de onbetrouwbare politicus.
Veel inwoners zijn echter helemaal niet gefrustreerd of zo. En veel politici hebben het beste met ons voor. Steeds vaker beluister je dan ook dat ‘het systeem’ op de schop moet. Niet een handjevol goedwillende mensen, maar Het Volk moet aan de macht. Meneer Bert, oud-topambtenaar uit Dordt en thans burgemeester in Noord-Holland, richtte in 1992 al de Partij voor Maatschappelijke Vernieuwing op. Onlangs schreef hij weer een boek, waarin hij pleit voor een nieuwe democratie.
Wellicht heeft Meneer Piet, wethouder van Beter Voor Dordt, het boek al gelezen. Feit is in elk geval dat hij extra verkiezingen aankondigt. De inwoners van de stad mogen gebouwen en locaties kiezen, die zij zo waardevol vinden dat ze op de monumentenlijst geplaatst moeten worden. Met de top 25 gaat het gemeentebestuur dan aan de gang. Een prima initiatief dat wat mij betreft navolging verdient. Het is bij uitstek een manier om inwoners meer bij hun stad te betrekken.
Doe je dat niet, dan voorziet Meneer Bert de opkomst van pop up-partijen. Zo u wilt one-issue partijen. Clubs die eigenlijk maar één doel nastreven. Vier jaar geleden was er in Zwijndrecht bijvoorbeeld een perenpartij; die was louter uit op behoud van het Perenlaantje, op de grens met Hendrik-Ido-Ambacht. Als de inwoners gevraagd was “Wat doen we met het Perenlaantje?” was het waarschijnlijk nooit tot de oprichting van zo’n partij gekomen.
Politici en ambtenaren raken gelukkig (maar erg langzaam) af van de gedachte dat zij bepalen wat goed is voor u en mij. Wat doen we aan leegstand in de binnenstad? Hoe signaleren we sneller armoede of kindermishandeling? Waar zou u een nieuwe wijk bouwen? Hoe trekken we meer toeristen? Er zijn tal van vragen, waarvoor in Dordrecht 120.000 gratis adviseurs kunnen worden geraadpleegd. Het levert creatieve ideeën op. En discussie. Maar vooral betrokkenheid. Doe het dus vaker.

Kronkelaar.