Word u nieuwsgierig als u een sirene hoort? Ik moet u eerlijk bekennen dat ik bij het horen van dat tuut-tet-tuut me altijd afvraag of het nou een politiewagen, een ambulance of een brandweerauto is. Vroeger, dat wil zeggen tot 2009, kon je aan de soort sirene horen welke hulpverleners met spoed op weg waren. En ik doe nog een bekentenis; ik vraag me bij het horen van sirenes altijd af wat er aan de hand zou zijn. En ik durf de stelling aan dat héél veel mensen dit herkennen.

Wie z’n nieuwsgierigheid snel bevredigd wil zien hoeft niet lang naar het antwoord te zoeken. Er zijn tal van websites en bronnen op social media als Twitter, die bij het uitrukken van een hulpverlenend voertuig daarvan meteen melding maken. Toch zijn er opmerkelijke verschillen. Als de brandweer op pad gaat is snel duidelijk naar welke straat de rit voert en waar dus de brand moet zijn. In het geval van de ambulance wordt zelfs het huisnummer van de straat gemeld. De bestemming van de politieauto daarentegen is juist niet duidelijk.

Waarom we niet mogen weten waar Oom Agent op af gaat, dat kunt u zelf ook wel raden. Als de politie daardoor meer boeven vangt en minder last heeft van pottenkijkers, dan zou er ook veel voor te zeggen zijn, maar ik denk dat de geheimschrijverij weinig nut heeft. Geef mij dan de brandweer maar. Vaak wordt al binnen luttele minuten bekend wat voor soort brand het betreft; is het bijvoorbeeld in een grote bedrijfshal of een klein schuurtje. Best wel informatief.

Waar ik echter nogal wat moeite mee heb is de informatie die over rond racende ambulances verstrekt wordt. Voor iedereen die het maar weten wil, is te lezen of de ziekenwagen met gepaste- dan wel grote spoed onderweg is en naar welk adres de rit voert. Sommige websites, zoals oozo.nl, tonen zelfs nog een foto van de woning en een overzicht waarin te lezen is op welke huisnummers in deze straat de afgelopen tijd óók de ziekenwagen op bezoek kwam.

Er zijn zelfs websites, waarvan ik de naam hier bewust niet noem, die het mogelijk maken om in discussie te gaan over dergelijke bezoekjes. Eigenlijk vind ik het publiek maken van een straat met huisnummer al een inbreuk op de privacy van de bewoners, maar het gaat steeds verder. Op Twitter melden sommigen al wat er op dat adres precies aan de hand is. Dat gaat u en mij meestal geen donder aan. Een beetje nieuwsgierigheid snap ik best, maar wie bewaakt daarbij de grenzen?

 

Kronkelaar