V&D gaat failliet. Ik hoop dat ik ongelijk krijg, maar het lijkt er toch sterk op dat we nu  getuige zijn van de laatste stuiptrekkingen. In 63 filialen wordt jaarlijks meer dan 600 miljoen euro omgezet. Dat klinkt niet slecht, maar de omzet daalt gestaag en er wordt al jaren tientallen miljoenen verlies gedraaid. Je zou nuchter vast kunnen stellen dat de warenhuisformule z’n tijd gehad heeft. Maar dat weiger ik gewoon te geloven. Ik kan me ook geen Dordtse binnenstad voorstellen zònder V&D.

Toch moet ik me maar eens geen voorbereiden op het afscheid. Een bedrijf dat jarenlang in het rood zit en niets beters kan verzinnen dan het vragen om een loonoffer en het tijdelijk niet betalen van de huur, dat blinkt niet uit in creatieve oplossingen. Het klinkt meer als uitstel van executie. Als het lukt levert het personeel zes procent in en wordt vier maanden huur in de zak gehouden. Gaat dat geld in de bodemloze put, of wordt er geïnvesteerd in een nieuwe formule?

Ik zie géén plan voor een toekomstbestendig V&D. Sun Capital, eigenaar van de warenhuizen, pleit voor een structureel lagere huur. Dat snijdt meer hout. Door de opkomst van het winkelen op internet, zouden alle huren voor winkelpanden omlaag moeten. De zogenoemde triple A-locaties (plekken in binnensteden waar belachelijk hoge huren worden gevraagd én betaald) hebben veel van hun aantrekkingskracht verloren. Kijk maar eens wat er zoal leeg staat in het centrum van Dordt.

Het is allemaal de schuld van het kapitaal. Leen Jongewaard zong het al in 1967. In die tijd was de warenhuisformule, die al in 1887 werd ontwikkeld, nog altijd niet versleten. Maar na bijna 130 jaar dreigt voor V&D hetzelfde lot als bijvoorbeeld Free Record Shop en Halfords. Investeringsmaatschappijen als Sun Capital redden geen bedrijven, maar zuigen het laatste leven er uit. Samen met banken en vastgoedbeheerders spelen zij een spel waar ze zelf beter van worden.

De financiële maffia slaat andermaal toe. Ook de politiek speelt hierin een duistere rol. De eigenaar van het pand, waar straks V&D z’n opheffingsuitverkoop houdt, mag de leegstand (gederfde huurinkomsten) aftrekken van de belasting. De noodzaak voor een snelle, nieuwe invulling van zo’n pand ontbreekt dus. We zitten straks opgescheept met een grote, holle kies in het hart van onze stad. Een monument voor een nog immer doodziek financieel systeem.

 

Kronkelaar