“Stuurman aan wal”

Zou de Dordtse Kerstmarkt wel goed beveiligd zijn tegen terroristen en ander kwaadaardig gespuis? Dagenlang was het in veel media een onderwerp. Je zou kunnen denken; logisch, want waar veel mensen bijeen komen, ontstaat toch een potentieel doelwit voor op veel slachtoffers beluste aandachttrekkers. Maar eerlijk gezegd vind ik al die aandacht helemaal niet zo logisch, eerder onverstandig zelfs. Met collega’s uit de media had ik er al stevige discussies over.
Afgelopen weekend mocht ik op de valreep, zondagmiddag, nog even proeven van die geweldige publiekstrekker in de Dordtse binnenstad. Wat me vooral opviel waren de ingehuurde acteurs in Charles Dickens-kostuums en verkleed als kerstfiguren. De dagen ervoor vertoefde ik in Antwerpen, waar natuurlijk ook een Kerstmarkt gehouden wordt. Wat me daar vooral opviel, net als voorgaande jaren, waren zwaar bewapende militairen en politiebusjes die op strategische plekken de straten afsloten.
Wie op elke hoek zo’n duo met grote geweren of een opvallend geparkeerde politieauto ziet, wordt snel duidelijk dat deze stad op ‘alles’ voorbereid is. Gek genoeg, misschien ben ik voer voor een psycholoog, voelde ik me er juist niet veiliger door. Het besef dat hier ‘iets’ zou kunnen gebeuren drong in die gemoedelijke Vlaamse stad juist meer tot me door dan in m’n eigen Dordt. Veiligheid is dus niet zichtbaar, maar zit tussen je oren.
Waarom toch al die nieuwsgierigheid of een evenement wel goed beveiligd is? Zijn de media er ook al om dat te toetsen? Achteraf mag dat natuurlijk, maar vooraf? Ik denk van niet. Van journalisten verwacht je handelen in maatschappelijk belang. Welk belang is gediend met het vooraf bekend worden en toetsen van allerlei veiligheidsmaatregelen? Ik denk met name het belang van lieden die kwade bedoelingen hebben.
Gemeente en Kerstmarkt-organisatie hebben er zeer verstandig aan gedaan om geen informatie te geven over alle zichtbare en onzichtbare maatregelen. Als het mis gaat moet er toch wel verantwoording worden afgelegd… Want ook dat is anno 2017 een gegeven dat kennelijk nog niet tot iedereen is doorgedrongen; je kunt je maximaal inspannen om een evenement te beveiligen, maar honderd procent garantie op veiligheid kan niemand bieden.

Kronkelaar.