“Stuurman aan wal”

Hoe vaak slaat u uw kinderen? Nooit natuurlijk. Al zijn er nog altijd van die types die vinden dat een corrigerende tik vanuit geloof of andere overweging wel moet kunnen. En hoe vaak belt u met het meldpunt Veilig Thuis, omdat u weet of vermoedt dat het kind van een ander geslagen wordt? Dat komt helaas wat vaker voor. Nergens anders in ons land is het zo erg als in onze regio. We rammelen er genadeloos op los. Zwijndrechters zijn de grootste kindermishandelaars van allemaal!
Het stond in de krant en dan is het waar, toch? De krant meldde ook keurig dat deze wijsheid van het gezaghebbende Centraal Bureau voor de Statistiek kwam. Raadsleden en de verantwoordelijk wethouder rolden over elkaar heen in verontwaardiging. Het is verschrikkelijk, riepen ze in koor. Tsja, elke andere reactie zou pas echt verdacht zijn. Zouden die ook hun kinderen slaan, denk je dan. Van politici verwacht ik echter meer dan wat primaire reacties.
Als je als raadslid het nieuws de afgelopen jaren een beetje gevolgd hebt, dan had je kunnen weten dat op dit terrein nergens in ons land zo goed cijfertjes worden bijgehouden als juist hier. Of gelooft u werkelijk dat als er in Zuid-Holland Zuid in een half jaar tijd 1230 kinderen mishandeld werden, dat het er in de regio’s Rotterdam (340) en Amsterdam (20) zoveel minder waren? Die cijfers staan op de website van het CBS en zijn recenter dan de getallen in de krant, uit 2013 en 2014.
Valt het dan reuze mee? Nee, helaas niet. Als in Zwijndrecht en Dordt 3 op de 100 kinderen mishandeld worden is dat zeer ernstig. Maar kloppen al die cijfertjes wel? Het CBS zegt op de eigen site dat “de kwaliteit en volledigheid van de aangeleverde info minder dan beoogd” is. Misschien moeten we eens ophouden met het maken van zinloze lijstjes. Vandaag zijn het mishandelde kinderen, morgen zijn het oliebollen. Ik word ziek van zulke lijstjes.
In Zwijndrecht, en alle andere gemeentes, hebben ze toch geen lijstjes nodig om er streng op toe te zien dat jeugdzorg en andere hulpverleners alle steun krijgen in het opsporen en bestrijden van kindermishandeling? Sinds vorig jaar gaan gemeentes daar zelf over. Ik zou wel eens willen weten of die zogeheten ‘transitie’ van Rijk naar gemeentes geleid heeft tot minder ellende voor kinderen. Dat weten ze bij Veilig Thuis vast wel. Als raadslid zou ik daar eens naar vragen.

Kronkelaar