DORDRECHT – Het Dordrechts Museum heeft een goed jaar achter de rug. De museumorganisatie trok, verdeeld over verschillende locaties, in totaal rond 140.000 bezoekers. Huis Van Gijn boekte een bezoekersrecord.

Het Dordrechts Museum trok tienduizenden bezoekers met de tentoonstelling rond Godefridus Schalcken, de glaskunst van GlassFever, de stedelijke collecties van Deventer en Leiden (Uit liefde voor de stad) en ‘Het oudste goud van de wereld’ (loopt nog tot 28 april). Het museum is tevreden, ook met de bezoekcijfers van Huis Van Gijn. Het Hof van Nederland bestond in 2016 één jaar en heeft volgens de museumorganisatie nog tijd nodig om tot volle bloei te komen. Iets meer dan 20.000 bezoekers hebben het nieuwe museum bezocht. Het recordaantal van 35.074 bezoekers bij Huis Van Gijn is vooral te danken aan de tentoonstelling GlassFever.

2017

Het komende jaar bestaat het Dordrechts Museum 175 jaar. Dit wordt onder meer gevierd met twee grote tentoonstellingen. Vanaf 19 februari is ‘Koninklijk paradijs – Aert Schouman en de verbeelding van de natuur te zien’, met het mooiste werk van dierenschilder Aert Schouman (1710-1792). Hoogtepunt vormt de complete kamerbeschildering van Willem V uit Huis ten Bosch met daarop zijn bijzondere dierenverzameling. Deze ‘kamer in het rond’ is onlangs gerestaureerd en straks in het Dordrechts Museum nog één keer te bewonderen, voordat ze weer binnen de muren van het toekomstige woonpaleis van het koningspaar verdwijnt. Koningin Máxima zal 18 februari de opening verzorgen van de tentoonstelling. Eind oktober wijdt het museum een tentoonstelling aan Johan Barthold Jongkind (1819-1891) en zijn Franse vrienden. Deze tentoonstelling zal naast de schilderijen van Jongkind ook het werk van bekende impressionisten tonen, zoals Monet, Daubigny, Pissaro en Boudin. Jongkind werd in Frankrijk enorm bewonderd. Hij stimuleerde buitenlandse schilders om naar Dordrecht te gaan om inspiratie op te doen en de oudste stad van Holland vast te leggen. In Het Hof staat na de zomer onderwijsvrijheid centraal met de tentoonstelling ‘Vrijheid blijheid?’ Samen met het Onderwijsmuseum wordt aandacht besteed aan honderd jaar diversiteit in het Nederlands onderwijs.