DORDRECHT – Het was deze maand precies tien jaar geleden dat Jaap en Joke de Bloeme hun restaurant en hotel openden in de watertoren van Dubbeldam. In tien jaar hard werken hebben ze iets moois neergezet met Hotel De Watertoren en Poldercafé De Waterjuffer. Niet alleen gasten uit Dordrecht en omgeving weten de sfeer en smaken te waarderen. Ook buitenlandse bezoekers kiezen graag voor de kleinschaligheid van het hotel in Watertoren Buitenlust en de eerlijke smakelijke gerechten van ervaren kok Jaap de Bloeme. (Foto: Thymen Stolk)

Stichting Buitenlust kocht de gelijknamige watertoren in 2001. Het markante gebouw, toen nog lege koker, kreeg tijdens een ingrijpende verbouwing negen verdiepingen. “De bedoeling was om er een ‘ecologische bijenkorf’ van te maken”, vertelt Joke. “De tijd was er toen alleen nog niet rijp voor.” Twee jaar na de heropening gaf de eigenaar van het onderin de toren gevestigde Café De Hermelijn te kennen te willen stoppen. Sjako van de Merwe van de stichting wist dat Jaap en Joke plannen hadden voor kleinschalige horeca en benaderde hen. Joke: “Jaap, die al zijn hele leven in de horeca zit, zag meteen de mogelijkheden voor zich. Onze eerste prioriteit was om het poldercafé weer op te bouwen.” Op vijf verdiepingen van de watertoren werd een sfeervolle hotelkamer ingericht. “Zeker in het begin was het keihard werken, maar van lieverlee bouwden we een vaste klantenkring op. Eerst in Dordrecht, toen in de regio en nu ook daarbuiten. Er overnachten hier bijvoorbeeld regelmatig zakenmensen uit het buitenland die kiezen voor onze kleinschaligheid en persoonlijke benadering. Maar er kwam hier ook een keer een gast lopend aan vanuit Dubbeldam. Die had heel haar leven tegen de toren aangekeken en wilde er nu eens overnachten.”

Goed eten

Afgezien van een kleine dip aan het begin van dit jaar hebben Jaap en Joke eigenlijk nooit te klagen gehad over de aanloop. Het restaurant zit regelmatig afgeladen vol, de hotelkamers zijn populair en regelmatig boeken groepen het aparte verhuurlokaal. Op de breed georiënteerde menukaart van De Waterjuffer staat “goed eten voor een redelijke prijs”, zoals Joke het zegt. “Daarnaast hebben we wisselende dagmenu’s. We gebruiken zoveel mogelijk biologische producten.” Komend jaar staat er nog één grote verbouwing op het programma. Jaap wil in de ruimte die vorig jaar is vrijgekomen met het vertrek van de ligfietsenwinkel een nieuwe grotere keuken bouwen. Daarmee kan ook het restaurant iets groter gemaakt worden.

Kijk voor alle informatie over het hotel en het restaurant aan de Kromme Zandweg 80 opwww.hoteldewatertoren.nl.