DORDRECHT – Het heeft even geduurd, maar zestien jaar na het laatste kampioenschap mag Dubbeldam zich weer de beste noemen van de afdeling waarin het uitkomt. Evenals in het seizoen 1997-1998 schopte de Schenkeldijkclub het tot nummer één van de vierde klasse C. Met een 2-1 zege ten koste van Right’Oh zette Dubbeldam de verlossende stap naar de derde klasse.

De nummer twee van toen heet, net zoals nu na 23 wedstrijden, Beek Vooruit. Maar daarmee zijn de parallellen ook wel getrokken. In tegenstelling tot in 1998, toen Dubbeldam één punt voorsprong overhield op Beek Vooruit en RCD,  heerste de formatie van Roy de Bruin en Fred Koster als een grootvorst. De kloof met de eerste achtervolgers bedraagt meer dan elf punten.

De basis voor de eerste titel van dit millennium (Dubbeldam promoveerde in 2006 en 2008 via de nacompetitie) is vorig seizoen gelegd. Na twee opeenvolgende degradaties moest de nieuwe, jonge trainer Roy de Bruin het tij zien te keren met een gerenoveerd elftal. De door de wol geverfde Fred Koster stond De Bruin bij.

De resultaten vielen aanvankelijk tegen en de vraag rees zelfs of Dubbeldam drie op rij zou degraderen. De Bruin bleef echter optimistisch en hield met succes vast aan zijn zienswijze. Minder lange ballen, waar Dubbeldam patent op had, maar met combinatievoetbal de aanval zoeken. Zoals bij FC Dordrecht, waar De Bruin ook actief is. In de late herfst van 2012 kwam de ommekeer. Dubbeldam ging wedstrijden winnen, eindigde uiteindelijk als vijfde en snoepte als beloning een periodetitel mee. De Bruin en co strandden in de nastoot, maar de weg naar boven was onmiskenbaar ingeslagen. De afgelopen zomer meldden zich, in tegenstelling tot wat gebruikelijk is bij Dubbeldam, meer dan een handvol nieuwelingen zich aan de Schenkeldijk. Met een bredere en ook kwalitatief prima selectie voor de vierde klasse eiste Dubbeldam de favorietenrol op.

De ultieme beloning kreeg Dubbeldam vanmiddag en het talrijk opgekomen publiek zag hoe het kampioensfeest luidruchtig en intens werd gevierd. Dat de overwinning tegen subtopper Right’Oh het predicaat moeizaam verdiende, de winnende treffer viel pas in de slotfase, deed geen enkele afbreuk aan de feestvreugde.