DORDRECHT – Met oude en nieuwe helden en met twee eerdere winnaars die opnieuw in de prijzen vielen, vierde de Dordtse sportwereld vanavond (woensdag) de jaarlijkse sportverkiezingen.

De Sportprom in het Postillion Hotel eindigde voor Sani Dump Dordrecht Lions met een orgelpunt. De naar de eredivisie gepromoveerde ijshockeyers troefden de voetballers van zowel FC Dordrecht als Oranje Wit af in de categorie Sportploeg van het Jaar 2013. Voor twee atleten was het ook feest en niet voor de eerste keer. Polsstokhoogspringer Rutger Koppelaar viel de eer te beurt net als een jaar geleden te worden onderscheiden met de titel Sportman van het jaar. Hordenloopster Rosina Hodde, vorig jaar Nederlands kampioen in de buitenlucht mag zich zoals in 2005 en 2011 Sportvrouw van het Jaar noemen.

Hordenloopster Rosina Hodde, vorig jaar Nederlands kampioen in de buitenlucht, mag zich Sportvrouw van het Jaar noemen. (Foto:  Thymen Stolk)

Hordenloopster Rosina Hodde, vorig jaar Nederlands kampioen in de buitenlucht, mag zich Sportvrouw van het Jaar noemen. (Foto: Thymen Stolk)

Harry van den Ham

Namens FC Dordrecht werd hoofdtrainer Harry van den Ham geëerd voor de prestaties die hij en zijn ploeg het afgelopen half jaar hebben geleverd. Van den Ham kreeg de voorkeur boven Alexander Jacobs (Dordrecht Lions) en korfbaltrainer Wouter Blok (ckv Oranje Wit) als beste coach.

Trainer Harry van den Ham werd geëerd voor zijn prestaties met FC Dordrecht. (Foto: Thymen Stolk)

Trainer Harry van den Ham werd geëerd voor zijn prestaties met FC Dordrecht. (Foto: Thymen Stolk)

Van alle dankwoorden had Van den Ham de meest opvallende tekst: “Een individuele prijs voor een coach hoort niet in deze tijd. Het team waarmee ik werk is groot, veel mensen zijn betrokken bij het succes van FC Dordrecht: de complete technische staf, de medische staf en niet te vergeten de spelersgroep.” De selectie van FC Dordrecht eindigde dus niet op het podium, maar als de ambities van Van den Ham en co worden verwezenlijkt, dan zal dat over een jaar waarschijnlijk anders zijn. “We staan nu 25 wedstrijden op rij bovenaan, we zetten onze tanden in het winnen van de titel.”

Bert de Vaal

De jaarlijkse Sportprijs Stad Dordrecht, bestemd voor iemand die zich langdurig als vrijwilliger erkentelijk heeft gemaakt voor de Dordtse sport, belandde een jaar na de keuze voor Jan Pruymboom weer bij een voetbalman. Bert de Vaal, de voormalige voorzitter van het inmiddels ter ziele gegane DMC, kreeg de onderscheiding. De Vaal, lid van de Sportraad, was ook 25 jaar preses van het voorzittersoverleg van de Dordtse clubs in het amateurvoetbal. Talent van het jaar werd korfbalster Brett Zuijdwegt.

Talent van het jaar werd korfbalster Brett Zuijdwegt. (Foto: Thymen Stolk)

Talent van het jaar werd korfbalster Brett Zuijdwegt. (Foto: Thymen Stolk)

De prijzenregen in het Postillion Hotel werd omlijst met muziek, filmpjes, bloemen voor jubilerende verenigingen, optredens van onder meer turntalenten en een eerbetoon aan voormalige winnaars van de Sportprom als karateka Annelies Bouma, skister Anouk de Quartel en atleet Robin van Helden.

Alle winnaars bij elkaar. (Foto: Thymen Stolk)

Alle winnaars bij elkaar. (Foto: Thymen Stolk)