Ben Corino doet verslag vanuit de lokale en regionale politiek.

In Zwijndrecht speelt er een kwestie die de gemoederen flink laat oplopen. Het gaat om de watertoren die een echt ‘landmark’ aan de oever van de Oude Maas vormt in het rivierlandschap. Een markante toren uit eind 19e eeuw, gelegen aan de Ringdijk. Een Rijksmonument dat nog niet zo lang geleden prachtig werd opgeknapt door de nieuwe eigenaar die er grootse plannen mee heeft.

Wat die plannen zijn? Dat zijn de buurtbewoners bij de Oostkeetshaven zich eind vorig jaar gaan realiseren toen de eigenaar en projectontwikkelaar zijn plannen voor bebouwing rondom de watertoren presenteerde. Flat-appartementen gaan het monument omringen en onttrekken een deel van het zicht op de markante toren. Zwijndrecht, niet echt rijk voorzien van monumentale panden, had in het verleden al over bebouwing in dit gebied in de gemeenteraad gesproken. Die raad had in haar eigen welstandsnota al laten opnemen dat, mocht er gebouwd gaan worden op het watertorenterrein, dit in overleg zou gaan met de welstandscommissie of de Rijksdienst Cultureel Erfgoed (Monumentenzorg). Deze week zal het in de gemeenteraad duidelijk worden of deze afstemming ook heeft plaatsgevonden.

Niet gehoord
De boze bewoners stellen in ieder geval dat er voor de omwonenden geen inspraakprocedure is geweest. En daar gaat, niet voor het eerst, iets niet goed in de communicatie van de gemeente richting inwoners. Recente voorbeelden hiervan zijn onder meer de commotie over de parkeervoorzieningen rondom het straks ge-update Veerplein. Maar ook de vergunningverlening van de afbraak van de bungalow in de buurt Lauwers-Marsdiep was er een voorbeeld van. Boze bewoners en de welstandscommissie die zich niet gehoord en serieus genomen voelen. In alle gevallen betrof het de portefeuille van wethouder Jos Huizinga (CDA). Nu heeft deze beroepswethouder-bestuurder met een olifantenhuid ongetwijfeld het beste met Zwijndrecht voor. Maar dit komt niet altijd goed uit de verf. Zeker niet bij de bewoners die geconfronteerd wordt met zijn beleid en handelen in de genoemde kwesties. En weer wordt door bewoners met bezwaarschriften de gang naar de gemeenteraad gemaakt.

Hart op de tong
Ook met de beroep- en bezwaarschriftencommissie kan Huizinga het niet altijd goed vinden. Die is in zijn ogen soms lastig en fanatiek bezig. Huizinga, een man met het hart op de tong, sprak hierover zijn mening niet zolang geleden uit. Dat dit hem niet in dank werd afgenomen bleek toen hij in een gesprek, in aanwezigheid van de burgervader, zijn excuses moest maken aan de commissie. Overigens is het nu gepresenteerde bouwplan niet het eerste plan. Twee eerdere plannen, een galerijgebouw en een theater met horeca, gingen het huidige plan voor. Deze week zal waarschijnlijk duidelijk worden wanneer Huizinga het aan de raadsleden mag gaan uitleggen.

Betrokken
Een voorbeeld van een goed communicerende wethouder is de Dordtse bestuurder Peter Heijkoop (CDA), die overigens ook in de race is voor de beste gemeentelijke bestuurder onder de veertig jaar, een door Binnenlands Bestuur georganiseerde verkiezing. Zijn betrokkenheid bij het Sociale Domein en het onderwijs is zichtbaar. Of het nu gaat om de problematiek rond de dak- en thuislozen, het binnenhalen van hoger onderwijs voor de stad en regio of de Wmo-ontwikkelingen en -problemen. Maar ook de aanpak van de armoede en schuldenproblemen van inwoners uit deze regio. Hier maakt hij zich ook landelijk als bestuurslid van de VNG hard voor. Ook in de Kinderopvangtoeslagenaffaire van de Belastingdienst maakt hij zich sterk voor een goede regeling voor de slachtoffers van deze overheidsdwaling. Hij roept slachtoffers op om zich bij hun gemeente te melden om te voorkomen dat zij weer in een nieuwe armoedeval terecht komen.

Deze week in Studio De Witt
De hoofdgast die Ben Corino komende zaterdag ontvangt in de eerste twee uur van zijn radioprogramma Studio de Witt is horecaondernemer Alexander Nouwen (Kothinsky/Fles&Mes). De Dichter van Dienst die het tweede uur afsluit, is stadsdichter Juno. In dat tweede uur ook aandacht voor de actualiteiten uit Dordrecht en de Drechtsteden. Aan de Politieke Stamtafel in uur drie meer politieke achtergronden. En een nieuwe Brief aan Johan. Diana Gerritsma richt zich hierin wekelijks tot Johan de Witt over een actueel thema.