DORDRECHT – Lorenzo Klootwijk, paraveterinair bij AniCura Diergeneeskundig Verwijscentrum Dordrecht, is de eerste in Nederland die het zogenaamde diploma Feline Nursing heeft behaald. Hierdoor kan hij optimaal het gedrag van katten herkennen en daarop inspelen. “Ik wil de zorg van katten verbeteren en met dit diploma op zak kan ik samen met het team nog beter katteneigenaren bijstaan.”

Meteen al na zijn studie paraveterinair wist de 23-jarige Klootwijk dat hij zich wilde richten op katten. Het aantal katten als huisdier in Nederland is met 2,6 miljoen groter dan het aantal honden (1,5 miljoen), maar het inschatten van ziektes en pijn bij en behandeling van katten is vaak veel moeilijker. Baasjes gaan sneller met hun hond naar de dierenarts, omdat die duidelijkere signalen afgeeft wanneer hij zich niet goed voelt. Katten zijn stressgevoeliger en signalen van pijn zijn moeilijker zichtbaar. “Katten laten het niet zien als ze pijn hebben. En wanneer het wel duidelijk wordt, is het vaak te laat”, zegt Klootwijk. Hij leerde pijnsignalen dankzij de Feline Nursing-opleiding eerder herkennen, waardoor in sommige gevallen kan worden voorkomen dat een kat ernstig ziek wordt en moet worden ingeslapen.

Minder stress

AniCura Diergeneeskundig Verwijscentrum Dordrecht heeft de status van Cat Friendly Clinic Gold. Er werkt al een dierenarts die kattenexpert is. Toch blijven er soms vragen liggen die Klootwijk nu met de opgedane kennis over ethiek, welzijn, verpleging, medicijngebruik, lichaamstaal en hoe om te gaan met katten, wél kan beantwoorden. Ook bij een opname kan de kliniek hierdoor nog betere zorg voor katten bieden. Met kleine aanpassingen in de kliniek is het voor de katten aangenamer en, belangrijker nog, zijn uitslagen van metingen van bijvoorbeeld hartslag en bloeddruk nauwkeuriger. Stress(reductie) kan invloed hebben op resultaten. Klootwijk: “Een kat heeft letterlijk en figuurlijk ruimte en tijd nodig om zich op zijn gemak te voelen. Normaliter staat er toen minuten voor een kattenconsult, maar we trekken er nu minimaal twintig, en het liefst dertig minuten voor uit. Hoe minder stress, hoe sneller katten weer gaan eten na een opname en dit bevordert het herstel.”

Trots 
Het team is er trots op dat Klootwijk de discipline op kon brengen de tweejarige studie te volbrengen. Als er een pittige kat binnenkomt, halen ze hem er graag bij. Hij werkt ook een aantal dagen per week in het AniCura Specialistisch Verwijscentrum Haaglanden. Deze kliniek gaat nu ook aanpassingen doorvoeren om de status Goud te behalen op het gebied van katvriendelijkheid. Klootwijk zelf zit ook niet stil. Als hij wordt ingeloot, gaat hij een opleiding ‘Emergency & critical care’ volgen voor zorg bij intensieve patiënten en spoedgevallen.