DORDRECHT – Het Albert Schweitzer ziekenhuis locatie Dordtwijk neemt het komende etmaal geen nieuwe corona- en coronaverdachte patiënten op. ‘We hebben vandaag een kritiek punt bereikt’, meldt Peter van der Meer,
voorzitter van de Raad van Bestuur.(Archieffoto: Thymen Stolk)

‘De instroom van patiënten met corona of een coronaverdenking is al vele dagen fors groter dan de uitstroom’, meldt Van der Meer. ‘Elk bed in het ziekenhuis is bezet. Elke dag komen er forse aantallen collega’s bij die zich ziek moeten melden, omdat ze zelf het coronavirus hebben.
Een volgende corona-afdeling openen lukt niet, omdat we daarvoor onvoldoende personeel hebben. Wij blijven voorlopig op het niveau van 35 klinische coronabedden, die al geruime tijd allemaal zijn bezet, en zes coronabedden op de IC (de bezetting daarvan wisselt). De operatiecapaciteit op de locatie Dordwijk is de afgelopen weken al tot de helft teruggebracht, om bedden en personeel vrij te spelen. Alle operaties die nog plaatsvinden, hebben in meer of mindere mate een spoedkarakter. Meer operaties schrappen is om die reden geen mogelijkheid’.

Op de locatie Zwijndrecht gaan niet-spoedeisende ingrepen nog wel door. ‘Dat houden we zo, omdat het schrappen daarvan ons geen extra inzetbare klinische verpleegkundigen oplevert; in Zwijndrecht vinden immers alleen dagbehandelingen plaats. We willen ook niet opnieuw achterop raken met reguliere zorg. De situatie is zeer zorgwekkend. Onze forse inspanningen om patiënten over te plaatsen naar buiten de regio en naar verpleeghuizen, gaan onverminderd door. Ook het aantrekken van extra tijdelijk personeel gaat door. Maar hiermee redden we het niet. Vanmiddag hebben we naar alle huisartsen in de regio en naar de ambulancedienst bericht moeten laten uitgaan dat wij in principe 24 uur lang geen nieuwe corona- en coronaverdachte patiënten kunnen ontvangen, behalve in acuut levensbedreigende situaties. Morgen rond het middaguur beoordelen we de situatie opnieuw.

Andere ziekenhuizen, waarvan we weten dat ze ook zwaar belast zijn, zullen ons moeten bijstaan waar zij dat kunnen. Dat signaal hebben we vandaag afgegeven aan het Regionaal Overleg Acute Zorgketen (ROAZ). Alle middelen die ons ter beschikking staan, zetten we al in. De oplossing zal van buiten de regio en van hogerhand moeten komen. De keuze om het ziekenhuis tijdelijk te sluiten voor nieuwe corona- en coronaverdachte patiënten druist lijnrecht in tegen ons plichtsgevoel en tegen onze maatschappelijke functie, maar een andere optie is er niet, zonder dat het ten koste zou gaan van kwaliteit en veiligheid voor de patiënten die nu aan onze zorgen zijn toevertrouwd. Dit laatste kunnen wij op geen enkele manier verantwoorden. Daarom kiezen wij de minst slechte van twee zeer kwaden.
Dat de zorg nog kan doorgaan, is te danken aan onze ongelooflijk flexibele, onvermoeibare zorgverleners. Onze dank aan hen is groot, evenals ons respect voor alle andere zorgverleners in de keten, onder wie huisartsen, verpleeghuizen en ambulancediensten. Maar ook aan hun inzet zit een grens. Ons ziekenhuis kraakt en het systeem kraakt. We zetten ons tot het uiterste in om op korte termijn verlichting te brengen in de situatie. Wij dringen daarnaast met grote kracht aan op bovenregionale en landelijke oplossingen en maatregelen’.