Actueel

reageer als eerstdi 12 feb 2019

Ambulancedienst, Asz en Erasmus MC vormen coöperatie

DORDRECHT – De Ambulancedienst Zuid-Holland Zuid, het Albert Schweitzer ziekenhuis en het Erasmus MC vormen vanaf nu een coöperatie. “Met deze nieuwe samenwerkingsvorm blijven de kwaliteit en continuïteit van de ambulancezorg in de regio het best gegarandeerd”, zegt directeur Hans Janssen van de Ambulancedienst, die het voortouw nam tot deze vorm van samenwerking. (Foto: Frederike Slieker)

Patiënten van de drie zorginstellingen gaan niet direct iets merken van de nieuwe situatie. Maar met name voor de Ambulancedienst heeft de vorming van de coöperatie een groot voordeel, omdat zij als gevolg van deze stap voor de wet een zorginstelling geworden. Tot voor kort was de Ambulancedienst onderdeel van een zogeheten Gemeenschappelijke Regeling van zeventien gemeenten in de regio Zuid-Holland Zuid. “De status van Zorginstelling is een vereiste om te kunnen meedingen wanneer het Rijk in 2021 opnieuw de vergunningen verdeelt om ambulancezorg te mogen verlenen”, legt Janssen uit. “Natuurlijk willen wij dit in onze regio graag blijven doen. Ik acht onze kansen daarvoor heel groot, want wij kunnen bogen op grote ervaring met jaarlijks ruim 40.000 inzetten, hoge kwaliteit, kundige mensen, moderne middelen en stevige worteling in ons werkgebied. Maar er zullen straks ook commerciële en wellicht buitenlandse partijen inschrijven om de ambulancezorg over te nemen. Om die concurrentie het hoofd te bieden, was een andere organisatiestructuur voor ons noodzakelijk. We zijn blij dat dit tijdig geregeld is.”

Extreme drukte
Maar de coöperatie heeft nog diverse andere voordelen, stelt Janssen. “Deze samenwerking geeft een forse kwaliteitsimpuls. De beide ziekenhuizen, het ene topklinisch en het andere academisch, zijn partners met een sterke positie in de acute zorg. We kunnen samenwerken aan zorginnovatie, onze diensten naadloos op elkaar laten aansluiten en optimaal voldoen aan de hedendaagse eisen. De veranderingen in de samenleving die verband houden met acute zorg gaan heel snel. Kijk bijvoorbeeld naar de extreme drukte de laatste jaren op de Spoedeisende Hulp van ziekenhuizen, doordat ouderen langer thuis blijven wonen. Dat is een gedeeld probleem, wij voelen die drukte allemaal. We kunnen dit samen met onze partners beter coördineren, om patiënten en de burgers optimaal te bedienen.”

Op de foto: De directeuren van de oprichters van de coöperatie: Karel van Hengel (directeur Dienst Gezondheid & Jeugd), Ernst Kuipers (bestuursvoorzitter Erasmus MC), Hans Janssen (directeur Ambulancedienst Zuid-Holland Zuid) en Peter van der Meer (bestuursvoorzitter Albert Schweitzer ziekenhuis).

Geef een reactie