DORDRECHT – Thierry Dinjens doet maandelijks verslag vanuit ProefTuin BuitenZinnig op het terrein van De Hoop. Welke klusjes zijn er op dit moment in de tuin te doen?

In ProefTuin BuitenZinnig wordt weer gewerkt. Door alle werkzaamheden heen is het altijd zaak om te blijven investeren in de bodem van de ProefTuin. Daar begint alles. Uiteraard hebben we al heel veel aandacht besteed aan het implementeren van een bodem, waarin voldoende voedingsstoffen aanwezig waren, voordat we er gewassen in hebben gezet. Dat betekent echter niet dat we klaar zijn; integendeel. De bodem blijft een groot aandachtspunt, daar gewassen voedsel aan de grond onttrekken. Deze moeten van tijd tot tijd worden aangevuld. We doen dit in de voortuin door het verversen van de houtsnippers.

In een uithoek van onze ProefTuin liggen grote stapels, halfvergane snippers. Aan verse houtsnippers hebben we niet zoveel. Nadat de stapels een ruim aantal maanden onaangeroerd gelegen hebben, zijn er allerlei insecten, bodemdieren en schimmels ingekropen. Zij vraten aan het hout en deden haar reeds voor een gedeelte composteren. Zodra wij haar een plekje geven in de voortuin, bedekt zij de snippers die voor het overgrote gedeelte opgenomen zijn in de bodem. We hogen de voortuin op en na verloop van tijd, zeker onder invloed van de elementen, zullen we oplevende soorten gaan zien. Paddenstoelen, aardbeien (die nu nog in de bloesems staan), aalbessen en salie. Zij krijgen een flinke dosis energie nu, precies wat zij nodig hebben. Eigenlijk is een behoorlijke portie energie dat wat we allemaal nodig hebben. Met vereende krachten worden de mouwen dan ook opgestroopt en klimmen we met hernieuwde moed de wagen op.

Het ‘nieuwe normaal’ brengt offers met zich mee. Op gepaste afstand van elkaar pakt een ieder zijn of haar taak weer op. Zonder morren, met de innerlijke blik al bij een rijke oogst. Het enthousiasme dat we bij elkaar zien, dat is ónze voeding. Deze wordt stilzwijgend aangevuld, met direct resultaat: geen rijker oogst dan gedeelde passie.