DORDRECHT – Thierry Dinjens doet maandelijks verslag vanuit ProefTuin BuitenZinnig op het terrein van De Hoop. Welke klusjes zijn er op dit moment in de tuin te doen?

Augustus 2020 en een nieuwe mijlpaal is bereikt: de keuken van ProefLokaal BuitenZinnig is weer in gebruik genomen. Vorig jaar hebben we een groot aantal kruiden, bloemen en paddenstoelen gedroogd, ten einde hen te kunnen bewaren. Nu staat de zomer voor de deur en wordt het wel weer eens tijd om een heerlijke, lichte groentebouillon te maken met eigen ingrediënten en die hebben we thans in overvloed. Vrijwilligster Tara heeft zich ten taak gesteld om onze gedroogde goudsbloemen, champignons en ananasmunt in de bouillon te verwerken, om als laatste garnering gedroogde rozenblaadjes toe te voegen. Het voordeel van kruiden die goed gedroogd zijn is het feit dat zij vol van smaak blijven, die onmiddellijk vrijkomt, als er warm water aan toegevoegd wordt.
Deze fase is eigenlijk de leukste, voor ons, omdat we nu naar hartenlust kunnen improviseren en experimenteren. Het gaat te ver om te stellen dat we ‘maar wat doen’ maar het is wel echt een kwestie van smaken met elkaar mengen en proeven (vandaar de naam ProefLokaal) hoe dit samen smaakt. Proeftuin BuitenZinnig wil zich uiteindelijk wel profileren met een geheel eigen menu en die ideeën krijgen in dit soort fases gestalte. En het mooie is: iedereen heeft hier aan meegewerkt. Van degene die de bodem bewerkte met vruchtbaar herfstblad, tot de plukker die de blaadjes geoogst heeft en zelfs de vrijwilliger die het toch wel eentonige werk heeft opgevat om al die kruiden en paddenstoelen te drogen. Ineens komt het allemaal samen en na een fraaie inspanning van onze zeer bedreven Tara, is daar ineens de eerste echte BuitenZinnige bouillon.
De keuken gaat ons nog veel lekkers en verrassingen brengen. Dit is overigens alleen maar mogelijk zolang we enthousiaste vrijwilligers en deelnemers hebben die zich vol overgave hierop storten. En ziet: ze zijn er telkens weer!