DORDRECHT – Thierry Dinjens doet maandelijks verslag vanuit ProefTuin BuitenZinnig op het terrein van De Hoop. Welke klusjes zijn er op dit moment in de tuin te doen?

Nu de nazomer eraan komt is de tijd aangebroken om allerlei producten uit de ProefTuin te oogsten en te verwerken. Soms wil het toeval dat een particulier ook over fruit of groenten beschikt en aan ons vraagt of wij er iets mee kunnen. Geweldig natuurlijk, want los van het gegeven dat wij een prachtige keuken hebben waarin we mooie dingen kunnen maken, zit hierin ook het verbinden; niet alleen wij zijn bezig met voedsel verbouwen, maar anderen ook en ook zij willen graag delen.

Medio augustus kregen we een telefoontje van iemand die een aantal pruimenbomen heeft staan op een landje dat al tijden geen echte boomgaard meer is. Het landje is verwilderd en overal groeit brandnetel tussen de stammen die hun vruchten hoog de lucht in torsen.

Voorwaarde voor de overname van de pruimen was het zelf komen plukken ervan. Zo togen een paar stoere knapen richting oude boomgaard en na een aantal uren noeste arbeid mocht het resultaat er zijn. Heerlijk sappige roodgele pruimen wachtten in kisten op hun nieuwe bestemming en voorzitter Hans van de Velde toverde zijn specialiteit tevoorschijn: het maken van pruimensap.

We geloven in de circulaire economie dus voor dit soort doeleinden hebben we oude flessen ingezameld. Met een heuse ontsapper wordt het rijke dikke sap aan de pruimen onttrokken en opgevangen in de bewaarde flessen.

Pruimensap is heel gezond, een bron van kalium en ijzer en het helpt, zoals bekend, tegen constipatie. Het mooie is, zeker ook voor de vrijwilligers die de pluk op zich genomen hebben, dat je meteen resultaat ziet. Het sap is meteen te drinken, maar we bewaren er wat van om later gelei en siroop te kunnen maken. Als straks ook onze (eigen) druiven rijp zijn kunnen ook zij ontsapt worden en dan zijn, spreekwoordelijk, de rijpste pruimen geschud.