Actueel

1 reactiedo 11 jan 2018

Biggetjes kijken bij Stadsboerderij

DORDRECHT – Vijf biggetjes scharrelen sinds dit weekend in de stal van de Stadsboerderij. Vijf beertjes (mannetjes) en een zeugje (vrouwtje) zijn zaterdagmiddag geboren. Eén van de zes heeft na een paar dagen een spuitje gekregen omdat hij een liesbreuk had en dit bij varkens een heftige en pijnlijke kwaal is. De andere vijf zorgen echter voor genoeg levendigheid met hun roze, gestippelde of gevlekte vachtjes waar een gouden gloed over hangt. Stadsboerderijmanager Alex Teuteberg is wat blij met de vijf gezonde Kune Kune biggetjes. (Foto: Thymen Stolk)

Moeder Babe geeft haar biggen goed te drinken. Ze laat bezoekers gerust toekijken als haar biggetjes rondhuppelen in de stal of slapen onder de warmtelamp. Wanneer ze vindt dat de biggen rust nodig hebben, knort ze wat en legt ze wat stro voor de slaapplek van haar koters. Daarmee bewijst ze maar eens dat varkens erg slimme dieren zijn.

Babe is een Kune Kune varken van de Polynesische eilanden. De eerste walvisvaarders hebben Kune Kune’s meegenomen en achtergelaten op eilandjes voor de kust van Nieuw-Zeeland. De varkens dienden als voedselvoorraad voor een volgende vaart of voor schipbreukelingen.

De gevlekte Kune Kune’s worden tussen de 60 en 76 cm hoog. Hun lijf is helemaal bedekt met haren. Ze hebben korte poten, een kort rond lijf en een stompe neus. Als de biggetjes op de Stadsboerderij wat ouder zijn, gaan ze naar andere boerderijen of particulieren, omdat er bij Weizigt niet voldoende plaats is voor vijf grote varkens naast de twee die er al zijn. Volgens de woordvoerder van Weizigt zullen de biggetjes alleen als hobbydieren verkocht worden en niet voor het vlees. Wie de biggetjes wil bekijken is welkom op de Stadsboerderij tussen 09.00 en 17.00 uur.

 

Eén reactie op “Biggetjes kijken bij Stadsboerderij”

  1. […] DORDRECHT – Vijf biggetjes scharrelen sinds dit weekend in de stal van de Stadsboerderij. Vijf beertjes (mannetjes) en een zeugje (vrouwtje) zijn zaterdagmiddag geboren. Eén van de zes heeft na een paar dagen een spuitje gekregen omdat hij een liesbreuk had en dit bij varkens een heftige en pijnlijke kwaal is. Lees meer op : https://dordtcentraal.nl/actueel/biggetjes-kijken-stadsboerderij/   […]

Geef een reactie