Actueel

reageer als eerstdi 12 jun 2018

Bijenvolken verwijderd uit Dubbeldamse woonwijk

DORDRECHT – Imkers zijn van een paar dagen bezig geweest met het verwijderen van twee bijenvolken uit een plantsoen aan de Couperusstraat in Dubbeldam. Het duurde vooral zo lang, omdat het niet om één, maar om twee volken bleek te gaan, vertelt imker Jelle van der Veen. (Foto’s: Thymen Stolk)

Van der Veen werd zaterdag gebeld door een bewoner die tegenover het plantsoen woont. “Vooral omdat de bijen zaten langs een route naar school ben ik langsgekomen om ze te verhuizen”, vertelt hij. “Dat doen wij door een deel van het volk in een kast te ‘scheppen’, zoals we dat noemen. Als de koningin daarbij zit, komt de rest meestal mee.” In dit geval bleek dat echter minder eenvoudig dan gedacht. “Het bleek namelijk te gaan om twee volken die naast elkaar leefden. Een vrij zeldzame situatie.” Gevolg: lang niet alle bijen wilden de kast in. Dit werd maandagavond duidelijk toen Van der Veen bezig was met een nieuwe poging. “Op het moment dat ik bezig was met het ene volk kreeg ik de melding van een bewoner dat er een stukje verderop nog een volk zat. Daarvoor heb ik de hulp van een collega-imker gevraagd.”

De bijen krijgen een nieuwe woonplek op een locatie langs de Oudendijk waar nog meer bijenkasten staan, vertelt Van der Veen.

 

 

 

Geef een reactie