Actueel

reageer als eerstvr 13 apr 2018

Bomenkap is begin herontwikkeling Wielwijk

DORDRECHT – In opdracht van de gemeente zijn de bomen gekapt langs de Admiraal de Ruyterweg en het fietspad. De kap heeft alles te maken met de vervanging van het riool van de woningen aan de Cornelis Evertsenstraat. Het riool van de woningen is meer dan vijftig jaar oud en aan vervanging toe. (Foto: Thymen Stolk)

Projectmanager van de gemeente Mirjam Kiewiet: “Op de plek waar het riool ligt, moet de toegangsweg van Wielwijk komen te liggen. Het is onverstandig om een nieuwe weg aan te gaan leggen en het oude riool daar te laten liggen. De kap van de bomen heeft dus feitelijk met alle veranderingen te maken voor de herstructurering van de wijk.” In 2007 is samen met bewoners en woningcorporatie Woonbron door de gemeente een plan opgesteld: Wielwijk sterk en weerbaar. Het plan is de wijk beter toekomstperspectief te bieden door forse ingrepen in het aantal en de soort woningen en het verbeteren van de buitenruimte.

Ontsluitingsweg

Kiewiet: “De uitvoering van het plan heeft door de crisis vertraging opgelopen, maar is niet van tafel gegaan. Voor het verleggen van de ontsluiting via de M.H. Trompweg naar de Admiraal de Ruyterweg hebben we nu een aanbestedingsprocedure lopen voor de voorbelasting. Deze zal na de zomer gerealiseerd worden. Voordat de weg gemaakt kan worden moet er een bed gemaakt worden van onder andere zand dat een stevige ondergrond biedt. Dit voorbelasten duurt gemiddeld een jaar. Afhankelijk van het tijdstip waarop de grond zich gezet heeft, zal de weg aangelegd kunnen worden.”

Tromptuinen

Volgens de projectleider kent het plan tal van fasen en lopen diverse ontwikkelingen tegelijkertijd. Verschillende flats aan de Trompweg zijn gesloopt; andere wachten nog op de sloophamer. Woonbron, eigenaar van de galerijflats, zal de grond gaan verkopen aan een projectontwikkelaar. Het is de bedoeling dat er meer koopwoningen in de wijk zullen verrijzen. Het Wielwijkpark zal verlengd worden richting het winkelcentrum. Voor de precieze inrichting van het park, welke planten en bomen geschikt zijn en waar watergangen zullen komen, maakt de landschapsarchitect van de gemeente momenteel een plan. Kiewiet: “Het is de bedoeling dat de herstructurering van de wijk in 2025 gereed is. Het rioolherstel zal de komende maanden uitgevoerd worden. Voor een deel van de gekapte bomen zullen andere herplant worden.”

 

 

Geef een reactie