DORDRECHT – De rechterrijstrook op de Oranjelaan, van de Noordendijk naar de Prins Hendrikbrug, is een busstrook geworden. Markeringen op de weg maken dit duidelijk. Na de recente herinrichting van de weg waren hier twee rijbanen, maar dat leidde ertoe dat er regelmatig te hard werd gereden en er onoverzichtelijke situaties ontstonden. Omwonenden trokken erover aan de bel. (Foto’s: Thymen Stolk)

De busstrook maakt het verkeer overzichtelijker, bijvoorbeeld bij het oversteken. Het vermindert de kans op ongevallen door ‘afdekking’, waarbij de ene auto het zicht op de auto op de naastgelegen rijstrook ontneemt. Dat gebeurde op 7 september toen een overstekende vrouw voorrang kreeg van een automobilist, maar door een ander over het hoofd werd gezien en werd aangereden. De busstrook werkt ook snelheidsremmend. Inhalen kan niet meer, iets wat vermoedelijk een rol speelde bij een eenzijdig ongeval ter hoogte van de Prins Hendrikbrug op 3 augustus.

Wachtrij

Met de lijnbusstrook zijn op het hele traject Oranjelaan-Merwedestraat in beide richtingen vrije busstroken. Ook hulpdiensten kunnen hier gebruik van maken. Zo kunnen openbaar vervoer en hulpdiensten ook bij grotere verkeersdrukte doorrijden. Tijdens de werkzaamheden aan de Wantijbrug was deze maatregel al tijdelijk van kracht. De weg is daarna weer teruggebracht naar twee normale rijstroken. Dat was omdat de gemeente wilde voorkomen dat de wachtrij voor de openstaande Prins Hendrikbrug mogelijk tot op de kruising Oranjelaan-Noordendijk staat. Omwonenden hebben de gemeente gevraagd de busstrook weer aan te brengen. De VSP deed dat in de gemeenteraad naar aanleiding van de genoemde ongevallen.

Duidelijk signaal

Wethouder Rik van der Linden: “Natuurlijk is het risico van de wachtrij voor de brug meegenomen in de afweging. We moeten in de praktijk ervaren of en hoe vaak daardoor ongewenste verkeerssituaties ontstaan. De ervaringen van de afgelopen periode geven vertrouwen dat dit verantwoord kan. De lijnbusstrook levert direct een structureel overzichtelijkere verkeerssituatie op en een kleinere kans op ongevallen. Dat weegt voor ons zwaarder. Het feit dat omwonenden hier zelf om vragen, is een duidelijk signaal. Zij maken het dagelijks mee en hebben ervaren welk effect de busstrook heeft op het verkeer.”