DORDRECHT – Stichting De Gravin, die de ruimte onder in de Gravenhorst aan de Vijverlaan exploiteert, moet uiterlijk 1 januari 2022 vertrekken. De stichting heeft sinds de corona-uitbraak niet volledig aan de wettelijke huurverplichting voldaan en betaalde op eigen initiatief slechts 60 procent van de ruim 4000 euro maandelijkse huur (inclusief servicekosten). Dat heeft de Rechtbank Rotterdam op donderdag 29 juli bepaald. Stichting De Gravin legt zich niet bij deze uitspraak neer en heeft besloten in hoger beroep te gaan.

Voorzitter van De Gravin, Jaap van Asch (72): “Onze huur is vorig jaar mei al opgezegd en zou ingaan per juli 2022. Met de nieuwe uitspraak is die datum een half jaar vervroegd. Ik heb als voorzitter van zowel Stichting De Gravin als Stichting De Gravenhorst de renovatie van het gebouw voorbereid en begeleid. Nadat de renovatie begin 2017 startte heb ik er gekozen om één van de bestuursfuncties neer te leggen. Ik ben niet meer de jongste en wilde me vooral gaan bezighouden met dat wat ik het leukste vind om te doen. En dat is ruimte creëren voor buurtinitiatieven. Per jaar bezoeken zo’n 33.000 mensen De Gravin. Er zijn heel veel clubjes van bridge, klaverjassen, jokeren, kegelen, biljart en yoga tot aan postzegelverzamelaars. Vve’s houden hier hun meetings en ook bijvoorbeeld de Reuma Patiënten Vereniging. We zijn een stichting zonder winstoogmerk. Initiatieven van wijkbewoners bieden wij onderdak. Als wijkbewoners een activiteit willen organiseren, dan huren ze een zaaltje. De rest van de inkomsten moeten komen uit de horeca opbrengst. Daar moet je veel kopjes koffie voor verkopen, maar het blijven sociale prijzen hoor.”

Geen inkomsten
“Tijdens de coronasluiting hadden we geen of nauwelijks inkomsten. We hebben Stichting De Gravenhorst verzocht om een huurverlaging. We hebben alleen een maand huuropschorting gekregen en onder voorwaarden een aanbod van een 10 procent kortingsregeling. Om niet failliet te gaan hebben we vervolgens besloten dat we slecht 60 procent van de huur betalen. Onze vaste lasten voor de medewerker, die we voor 20 uur per week in dienst hebben, de verzekeringen, KPN: het zijn allemaal vaste lasten die doorlopen. Het is een probleem waar veel meer stichtingen mee kampen door corona. De rechters hebben geen eenduidige uitspraken gedaan over de huurgeschillen, die zijn ontstaan. Een gepensioneerde vice-president van een Gerechtshof heeft ons als vrijwilliger bijgestaan. Hij is één van de vijftig vrijwilligers, die bij ons actief is. Nu we in hoger beroep gaan, moeten we een advocaat in de arm nemen.”

Huiskamer van de wijk
“Het schetst onze verbazing dat we van bewoners horen, dat ze inmiddels een brief van Stichting De Gravenhorst hebben gekregen waarin ze worden gevraagd hun activiteiten bij hen onder te brengen. Wat de plannen van De Gravenhorst zijn met de ruimte, daar geven ze nog geen antwoord op. We hebben na de renovatie een deel van de inrichting van De Gravin, zoals de bar, zelf gebouwd. In 2012 zijn we als één van de weinige wijkcentra doorgegaan, nadat de Dordtse Welzijns Organisatie besloot te stoppen met de gemeentelijke wijkcentra. We krijgen nul euro structurele subsidie. We hebben wel een klein beetje coronasteun gekregen.”

Van Asch besluit: “Voor bestuur, personeel en vrijwilligers is de rechtbankuitspraak dramatisch. Wij zijn nog steeds van mening dat we niets anders konden doen dan de huur te verlagen om aan een faillissement te ontkomen. Door het hoger beroep hopen we voorlopig dat er geen ontruiming mag plaatsvinden.”