Actueel

reageer als eerstvr 14 jun 2019

Drempels uit Voorstraathaven

DORDRECHT – De twee schutsluisjes die als drempel in de Voorstraathaven liggen ter hoogte van de Leuvebrug bij de Grote Kerk en de Wijnbrug bij Restaurant De Stroper worden momenteel verwijderd (Foto: Thymen Stolk).

De sluisjes zijn halverwege de vorige eeuw aangelegd om te zorgen dat de haven niet droog zou vallen bij laag water. Gemeentelijk havenmeester Leen Paans: ‘” Het droogvallen zorgde voor flinke stankoverlast; zeker in eerdere perioden toen de Voorstraat nog als riool fungeerde. Door de aanleg van de Haringvlietsluizen is het getijdenverschil in Dordrecht een stuk kleiner geworden. Het gebeurt eigenlijk nooit meer dat de haven droogvalt. Mocht het ooit extreem laag water worden dan kunnen we alsnog gebruik maken van schotbalken waarvoor de huidige constructie wordt aangepast. De schotbalken zullen zorgen dat er altijd ten minste 50 centimeter water in de haven blijft staan.”

“De klus is gisteren begonnen. Het werk valt echter tegen want er blijken veel meer balken in te liggen dan we op de oude tekeningen hadden gezien. Het is de bedoeling dat beide constructies voor 16 juli zijn aangepast. Vooral de kleine bootjes krijgen plezier van het verwijderen van de balken. Nu hoeven ze niet meer bang te zijn dat hun motor er tegenaan loopt. De fluisterboot kan tijdens de werkzaamheden niet onder de Wijnbrug door en vaart daarom om en om in tegengestelde richting heen en weer.”

 

 

 

Geef een reactie