DORDRECHT – ‘Grondstoffel’ is een schildpad van bijna drie meter lang, opgebouwd uit plastic doppen, bijeengespaard door leerlingen van de Dordtse openbare basisscholen. Grondstoffel, een samentrekking van de Fabeltjeskrant-schildpad Stoffel en het woord ‘grondstof’, is tot en met februari te bewonderen in de hal van het Albert Schweitzer ziekenhuis, locatie Dordwijk. (Foto’s: Thymen Stolk)

“Onze leerlingen hebben dit kunstwerk gemaakt samen met kunstenaar Peter Smith”, vertelt woordvoerster Diane Kooij van onderwijsstichting OPOD . “Deze zeeschildpad is het product van duizenden flesdoppen en vermalen dopjes. Het initiatief is bedoeld om mensen bewuster te maken van de bedreiging van het wereldwijde milieu door ‘plastic soep’. Het project Free The Sea van het Wereld Natuur Fonds heeft datzelfde doel. Grondstoffel is een vrolijk en indrukwekkend geheel geworden, maar natuurlijk wel met een serieuze ondertoon.”

OPOD-scholen in actie

Als maatschappelijk doel in het voorbije kalender jaar kozen de achtstegroepers van de OPOD-scholen voor het WNF. Door het jaar heen werden allerlei acties op touw gezet om geld in te zamelen. De teller staat inmiddels op ruim 15.000 euro. Kooij: “Het mag natuurlijk nog veel meer worden. Voor december hopen we op een mooie eindsprint. Via de website www.wwf.nl/kom-in-actie/freethesea/geef-een-gift kan naar aanleiding van dit project worden gedoneerd met een eenmalige incasso.”

Op reis
De OPOD Kinderraad, met leerling-vertegenwoordigers van alle dertien scholen, vond dat Grondstoffel geëxposeerd zou moeten worden. “Als eerste klopten we aan bij het Albert Schweitzer ziekenhuis, waar we meteen een positieve reactie kregen”, vertelt Kooij. “Na een tijdelijke tentoonstelling in het ziekenhuis, willen we Grondstoffel in de loop van 2020 graag aanbieden aan andere drukbezochte, openbare plekken in Dordrecht.”

Groene dokter 

Leerlingen en medewerkers van OPOD-scholen droegen de schildpad deze vrijdag symbolisch over aan het ziekenhuis. Het kunstwerk werd in ontvangst genomen door cardioloog Ewout-Jan van den Bos, die volgens het ziekenhuis de meest ‘groene’ dokter is in de eigen gelederen. Hij prees de scholieren voor hun inzet voor het milieu. De medisch specialist vertelde dat ook hij bezorgd is over klimaatverandering en het verlies aan biodiversiteit. Hij is onder meer gestopt met vliegen en gaat alleen nog per trein naar congressen in Europa. Van den Bos: “Ook in ons ziekenhuis zijn er nog veel meer mogelijkheden om groener te worden. Ik hoop daar zelf een actievere rol in te spelen en Grondstoffel gaat ons daar zeker bij helpen!”