DORDRECHT – Jaarlijks wordt op 19 juli de Eerste Vrije Statenvergadering herdacht en gevierd bij Het Hof van Nederland in Dordrecht, de plek waar deze ‘verborgen’ revolutie plaatsvond in 1572. Diverse sprekers gaan dan in op de thema’s vrijheid en tolerantie. Afgelopen jaren waren dat onder andere Jan Terlouw en Herman Pleij. Vanwege de corona-maatregelen is dit jaar de opzet anders. Er is geen bijeenkomst met publiek, maar er zal een reeks videolezingen online worden gedeeld, waarbij zeven sprekers ingaan op vrijheid en tolerantie. (Foto: New Day Studio)

In 1572 werd over deze thema’s gesproken tijdens de Eerste vrije Statenvergadering, waar twaalf steden op verzoek van Willem van Oranje de opstand tegen Filips II in gang zetten. Het was de nadrukkelijke wens van Willem van Oranje dat in de Nederlanden religievrijheid kon bestaan. Tijdens de Statenvergadering besloten de vertegenwoordigers dit thema te agenderen en samen de opstand voort te zetten. In Dordrecht plantten de Hollandse steden in 1572 een eerste zaadje dat in onze tijd uitgroeide tot het gedachtengoed dat je vrij moet kunnen zijn om te denken wat je denkt, te geloven wat je gelooft en te zijn wie je bent. Vrijheid en tolerantie zijn thema’s die al eeuwen lang actueel zijn en misschien nu wel meer dan ooit. Tijdens de videolezingen is te zien hoe diverse sprekers hier hun visie over geven.

Programma

Burgemeester Wouter Kolff opende maandag deze videoreeks met zijn bijdrage. Vervolgens wordt telkens per dag een videolezing toegevoegd. De andere sprekers zijn Marianne Eekhout (conservator geschiedenis Dordrechts Museum),  Paul Wansink (dominee van de Grote Kerk), rapper Unorthadox, Astrid Sy (historicus, schrijver, tv-presentator Andere Tijden) en burgemeester Henri Lenferink van Leiden (één van de twaalf steden die aanwezig was op 19 juli 1572). Schrijver en tv-presentator Özcan Akyol (foto) sluit op zondag 19 juli de reeks af met zijn persoonlijke bespiegeling en de suggestie om het woord ’tolerantie’ over boord te gooien. De online video’s worden gedeeld via social media en komen te staan op de website van Het Hof van Nederland.