Actueel

reageer als eerstdo 17 jan 2019

Forse daling aantal WW-uitkeringen

DORDRECHT – In de arbeidsmarktregio’s Drechtsteden, Gorinchem en Rijnmond samen daalde het aantal WW-uitkeringen in 2018 met 20 procent. De grootste procentuele daling vond plaats bij de pedagogische beroepen. In aantallen daalde de WW het meest bij de technische en bedrijfseconomische beroepen. Bredere oriëntatie op de mogelijkheden die de arbeidsmarkt biedt, blijft heel belangrijk, stelt het UWV. ‘Zeker nu het economisch goed gaat, zijn er kansen om een loopbaanswitch te maken. Werkzoekende receptionisten vinden bijvoorbeeld ook werk als medewerker klantenservice. UWV ondersteunt werkzoekenden om zo’n overstap te maken’. (Archieffoto: Thymen Stolk)

Het WW-percentage, het aantal WW-uitkeringen ten opzichte van de beroepsbevolking, is in Drechtsteden (2,6 procent) lager dan het Nederlands gemiddelde (2,9). De daling met 20,1 procent komt over het voorbije jaar vooral door afname van de WW-uitkeringen aan werkzoekenden met een technisch, een bedrijfseconomisch of administratief beroep. De procentuele afname is het grootst bij de pedagogische beroepen.

Overstapberoepen
Niet alle werkzoekenden vinden eenvoudig een nieuwe baan in hun oorspronkelijke functie. Werkzoekenden kunnen kijken naar andere beroepen met dezelfde competenties. Samen met Leerwerkloket heeft UWV voor een aantal functies ook andere mogelijkheden op een rij gezet, de zogenoemde overstapberoepen. Deze overstapberoepen zijn gebaseerd op loopbaanstappen die andere werkzoekenden hebben gemaakt. UWV stimuleert werkzoekenden om zich breder te oriënteren op de arbeidsmarkt. Zo worden hun kansen op een baan groter. In sommige gevallen kan voor zo’n beroep aanvullende scholing nodig zijn. Jacqueline Toxopeus, arbeidsmarktadviseur bij UWV: “Een beroepsoverstap kan op dit moment verstandig zijn, gezien we de economische wind nu nog mee hebben. Er zijn veel vacatures. Werkgevers en sectoren ervaren moeilijkheden om hun vacatures te vervullen. Ze zijn bereid te investeren in scholing van nieuw personeel. Voor werkzoekenden is dit een mooie kans om hun arbeidsmarktpositie te verstevigen.”

Medewerker klantenservice
Om een voorbeeld te geven: aan mensen die werk zochten als receptionist, verstrekte UWV eind 2018 736 WW-uitkeringen in de Drechtsteden, Gorinchem en Rijnmond. Daar stonden aan het eind van elke maand in 2018 gemiddeld maar zo’n zestig openstaande vacatures op werk.nl tegenover. Als werkzoekende receptionisten bijvoorbeeld ook kijken naar vacatures voor de functie van medewerker klantenservice, komt werk sneller binnen hun bereik, aldus de uitkeringsinstantie. Voor dit beroep stonden op werk.nl per maand gemiddeld de meeste online vacatures open. Overstappen van beroep kan het perspectief voor werkzoekenden groter maken.

Geef een reactie