Actueel

reageer als eerstdo 18 jan 2018

Goede ideeën voor Ode aan Synode

DORDRECHT – Welke Dordtse vereniging, organisatie of onderneming organiseert hét evenement over identiteit, gastvrijheid of taal? Deze week is de laatste mogelijkheid om een aanvraag in te dienen voor Ode aan Synode. Voor het organiseren en uitvoeren is een totale subsidie beschikbaar van 200.000 euro. Voorstellen kunnen tot 1 februari worden ingediend.

Directeur Dordrecht Marketing Gerben Baaij: “Een groot aantal organisaties is op dit moment bezig met de plannen voor de viering van deze mijlpaal. Het Dordrechts Museum is de tentoonstelling ‘Werk, bid en bewonder’ aan het opzetten. Deze zal door middel van kunst een licht werpen op de identiteit van Nederlanders in de 17e eeuw. Het beeld van de Hollanders in deze eeuw is die van de zuinige, strenge en hardwerkende calvinist. Dat beeld zal zeker genuanceerd worden door de tentoonstelling.”

Robotarm

“Het Hof van Nederland zal een robotarm op het plein plaatsen die teksten schrijft. Hoe de arm werkt weet ik niet, maar hij zal gedurende de hele viering van november 2018 tot mei 2019 blijven staan. Muziektheater Hollands Diep is bezig met de productie van een bijzondere voorstelling, Schouwburg Kunstmin, Het Energiehuis, de Bibliotheek, het Onderwijsmuseum en ToBe haken allemaal in op het thema van 400 jaar Synode. Bedoeling is dat zoveel mogelijk mensen de weg naar Dordrecht weten te vinden en de stad waard vinden te bezoeken. De subsidie die is gereserveerd voor burgerinitiatieven is nog niet opgebruikt en het zou zonde zijn als we dat lieten liggen,” aldus Baaij.

Filmprogramma

Cinema The Movies stelt in het kader van Ode aan Synode een filmprogramma samen waarbij iedere maand een Nederlandse film tegenover een buitenlandse wordt gezet. Directeur van de bioscoop Geert ter Steeg: “We zijn heel blij met de subsidie om dit programma te kunnen samenstellen. We denken Cinefielpashouders, waarbij onze bioscoop is aangesloten, zeker geïnteresseerd zijn in dit bijzondere programma.”

“Het is de bedoeling dat we iedere maand een film vertonen waarin de Nederlandse identiteit belicht wordt. Verschillende Nederlandse filmmakers hebben de afgelopen decennia die identiteit in hun film proberen te schetsen. Ik denk bijvoorbeeld aan de film Boven is het stil. Deze heeft als thema arbeidsmoraal en de eenzaamheid die dit soms tot gevolg heeft. Op dezelfde of de volgend dag programmeren we dan een buitenlandse film met dit thema. Ook nodige we iedere maand een gast uit die over het betreffende thema zal spreken. De films zullen op vrijdag- en zaterdagavond en op zondag (beide films) vertoond worden. Het precieze programma weten we dit najaar.” (Foto: Boven is het stil, welke in 2013 in première ging)

Spelregels subsidie

Een aanvraag voor subsidie kan niet door een particulier ingediend worden maar alleen door een rechtspersoon. Het is de bedoeling dat deze organisatie of vereniging ook zelf andere financiële middelen inbrengt; dat kan ook arbeid zijn. Bij de aanvraag moet een begroting zitten. Het idee moet aansluiten op de thema’s identiteit, taal of gastvrijheid en het evenement moet leiden tot extra bezoek van met name mensen buiten Dordt. Het evenement kan een eenmalig iets zijn of een langdurige activiteit, dat maakt niet uit. Voor meer informatie: www.synode400.nl

 

Geef een reactie