Wie zijn wij?
De Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid (VRZHZ) doet er alles aan om de coronacrisis te bestrijden. Om lezers een kijkje achter de schermen te geven, brengen we op regelmatige basis iemand die bij of met de Veiligheidsregio werkt, in deze krant in beeld of er wordt actuele informatie gedeeld.
Meer informatie via www.zhzveilig.nl, Facebook en Twitter (VRZHZ) en Instagram (veiligheidsregiozhz). Vragen? Stel ze gerust!

“Het is heel belangrijk om je bij (milde) klachten te laten testen, alleen zo krijgen we het coronavirus onder controle.”

Het wordt steeds drukker in de teststraat. Onlangs opende de GGD ZHZ zelfs hun 4e teststraat op de locatie in Dordrecht om de drukte aan te kunnen. Adrie van ’t Hof (56 jaar), verpleegkundige Maatschappij en Gezondheid, is hoofd van deze testlocatie. Dille den Besten (24 jaar), werkzaam op een kinderdagverblijf in Papendrecht, heeft zich onlangs laten testen. Adrie en Dille delen hun ervaringen.

Toename testen

De GGD ZHZ neemt tussen de 350 en 650 testen per dag af. De meeste testen vinden plaats op de testlocatie aan het Oranjepark in Dordrecht. Maar ook thuis wordt er getest. Mensen die niet in staat zijn om naar de testlocatie te komen, kunnen zich thuis laten testen. De laatste weken neemt het aantal testaanvragen toe. Adrie: “Daar zijn verschillende redenen voor. Het nadrukkelijke advies van de overheid en de GGD om je te laten testen speelt een belangrijke rol. Daarnaast het feit dat het vakantieperiode is en veel mensen toch uitsluitsel willen voordat zij al dan niet op reis gaan. Een derde reden is dat ouders met kinderen op de dagopvang graag zekerheid willen.”

Het verloop van een test
Hoe ziet zo’n proces van het afnemen van een test eruit? “Mensen met (milde) klachten bellen naar het landelijk callcenter, 0800-1202. Zij krijgen daar een datum en tijdstip door voor de test. Als ze aankomen bij de testlocatie, worden ze begeleid naar één van de teststraten. Bij het zogenoemde ‘afnamestation’ wordt hun ID gecheckt. Degene die de test afneemt (ook wel tester genoemd) gebruikt twee wattenstaafjes om een kweek af te nemen, één uit de keel en één uit de neus. De wattenstaafjes gaan beiden in één buisje. Op het buisje wordt een barcodesticker geplakt, de barcodesticker wordt gescand. Driemaal per dag worden de buisjes naar het laboratorium gebracht”, legt Adrie uit.

De ervaring van een coronatest

Hoewel het aantal testen toeneemt, staat niet iedereen te springen om getest te worden. De wattenstaafjes gaan best diep de neus en keel in en dat kan een akelig gevoel geven. Dille: “Dat klopt. Pijn deed het niet, maar ik vond het een vervelend gevoel. De test zelf was zo gebeurd. Het wachten voor de teststraat zelf duurde wel wat langer. Er stond een lange rij. De reden dat ik me liet testen is dat ik plots erg verkouden werd. Nog niet veel aan de hand, dacht ik, aangezien veel kinderen op het dagverblijf verkouden zijn. De klachten werden erger met een keelontsteking en griep. Ik had verhoging, voelde me beroerd en had spierpijn. Ook was ik heel moe en had ik hoofdpijn. Ik heb meteen de GGD gebeld voor een coronatest. Familie, vrienden en collega’s heb ik vervolgens ook op de hoogte gebracht. Ik wilde het zekere voor het onzekere nemen.”

Wachten op de uitslag
En dan is het wachten op de uitslag. “Dat vond ik vervelend: het wachten op de uitslag. Ten eerste vond ik het spannend om de uitslag te krijgen, je wilt weten waar je aan toe bent. Daarnaast moet je in quarantaine tot je de uitslag te horen hebt gekregen. Ik snap dat het moet uit voorzorg, maar als je maar milde klachten hebt, is het wel vervelend. Gelukkig was de uitslag bij mij negatief”, vertelt Dille. Maar waarom duurt het twee dagen totdat je de uitslag hebt? Adrie: “De buisjes met de kweekmonsters gaan naar het laboratorium. Daar wordt de inhoud op corona getest. Dat is een heel proces. We moeten dus afwachten wanneer we de resultaten van het laboratorium terug krijgen. Zodra de uitslagen binnen zijn, worden de mensen die een negatieve uitslag (dus geen corona) hebben, gebeld door het landelijk callcenter. De mensen die positief zijn getest (dus wel corona hebben) worden door ons gebeld. Dan start bij deze mensen ook het bron- en contactonderzoek.”

Testen blijft belangrijk

Ondanks dat het testen zelf misschien niet prettig is, ziet Dille daar toch het belang van in: “Wanneer ik weer klachten/ symptomen zou hebben, zou ik me weer direct laten testen. Het is zo gebeurd en dan weet je in ieder geval zeker voor je omgeving, naasten en jezelf of je corona hebt. Ik vind het belangrijk om gezond te zijn en dat de mensen om mij heen gezond zijn.” Ook Adrie kan dat beamen: “het is heel belangrijk om je bij (milde) klachten te laten testen. Alleen zo krijgen we het coronavirus onder controle.”

Hoe laat je je testen?

Heb je (milde) klachten? Zoals hoesten, verhoging of plotseling verlies van smaak en reuk? Laat je testen. Ook bij verkoudheids- of hooikoortsklachten. Bel voor een afspraak bij jou in de buurt met 0800-1202.