DORDRECHT – HVC heeft van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat een opsporingsvergunning gekregen om te zoeken naar aardwarmte in de Drechtsteden. De Dordtse afvalverwerker is daarmee het enige bedrijf dat hier in de regio onderzoek naar mag doen. Geoloog Charlotte de Wijkerslooth, ‘Exploration Manager’ bij HVC: “Eind van dit jaar hopen we het vooronderzoek naar data uit de mijnbouw te hebben afgerond. Daarna zullen we besluiten waar het zinvol is om een proefboring te doen. Op zijn vroegst zullen huizen in 2023 met aardwarmte via HVC verwarmd kunnen worden.”

“Er zijn plekken in de regio die aardwarmte kunnen opleveren, zo is bij een eerste verkennend onderzoek gebleken”, vertelt Charlotte. “Alleen met het omhoog pompen van die warmte ben je er echter niet. Je moet de warmte ook kwijt kunnen en daarvoor is een warmtenet nodig. De afgelopen acht jaar hebben we in Dordrecht reeds 22 kilometer warmtenet gelegd voor het verwarmen van huizen en gebouwen met restwarmte uit de afvalenergiecentrale. Dit warmtenet is geschikt voor een bepaalde temperatuur. De aardwarmte heeft een wat lagere temperatuur en kan niet één op één aangesloten worden op hetzelfde net. Daarvoor zijn aanpassingen, zeg maar koppelingen, nodig. Eén van de dingen die we meenemen in het onderzoek is de vraag wat het verstandigste is om te doen.”

Onder de rivier

“Met de warmte die bij de afvalenergiecentrale vrijkomt kunnen we niet alle woningen en gebouwen in de regio voorzien. Misschien is het handiger om een tweede warmtenet ten noorden van de rivier aan te leggen en dit te gebruiken voor aardwarmte. Of gaan we met het huidige netwerk onder de rivier door? Pas als het onderzoek hierover meer duidelijkheid geeft, zullen we gaan boren. Voordat we dat kunnen, hebben we overigens meer vergunningen nodig. De aardwarmte die HVC wil benutten komt van een diepte van 500 meter. Daarmee moet het mogelijk zijn 5000 tot 10.000 huizen te verwarmen. Wanneer een particulier een aardwarmteinstallatie aanlegt, dan gebruikt deze daarvoor warmte die op zo’n vijftig meter diepte zit. Ook hiervoor moet onderzoek gedaan worden of de grondlaag geschikt is. Dit is echter een ander onderzoek dan het onze.”

Aardwarmte

Diep verborgen onder de grond is duurzame warmte beschikbaar. Warmte, die omhoog gepompt, bruikbaar is om huizen en bedrijven mee te verwarmen. Aardwarmte is een goed en betrouwbaar alternatief voor fossiel gas en kan een forse bijdrage leveren aan de lokale verduurzaming. Om in 2050 volledig aardgasvrij te zijn moeten alle Nederlandse gemeenten samen ruim 7 miljoen huishoudens van het aardgas afhelpen. Verbranding van aardgas zorgt voor opwarming van de aarde. Aardwarmte is een goed alternatief voor verwarming, douchen en koken. Charlotte en haar collega’s van HVC onderzoeken of er warmte in de grond zit, hoeveel dit is en hoe ze deze op een veilige en verantwoorde wijze gewonnen kan worden.