DORDRECHT – Het Albert Schweitzer ziekenhuis ziet sinds vorige week een duidelijke daling in de instroom van nieuwe coronapatiënten. Gisterochtend waren er nog maar negentien patiënten wegens COVID opgenomen, van wie zes op de IC. Twaalf patiënten werden thuis op afstand gemonitord en van extra zuurstof voorzien, nog maar twee weken geleden waren dat er tegen de veertig.
Het lijkt er daarmee op dat de gevreesde omikrongolf wel veel besmettingen veroorzaakt, maar niet tot onevenredig veel ziekenhuisopnames leidt. Enkele weken lang werd er serieus rekening mee gehouden dat omikron tot een nieuwe overbelasting van de zorg kon leiden. Het ziekenhuis had plannen klaarliggen om de IC indien nodig verder uit te kunnen breiden. “Het omgekeerde is nu eerder het geval”, laat een tevreden bestuursvoorzitter Peter van der Meer weten. “De situatie is overzichtelijk. We hebben deze week weer operatiekamers geopend voor planbare, niet-spoedeisende ingrepen, zowel in Zwijndrecht als in Dordrecht. Die operaties lagen sinds 6 december noodgedwongen stil. We zeggen tegen iedere patiënt die geopereerd gaat worden weliswaar dat de afspraak onder voorbehoud is van misschien toch nog een plotse COVID-piek. Maar we zijn op een punt beland dat we liever op het laatste moment afzeggen uit overmacht, dan mensen uit voorzorg nóg langer laten wachten op hun operatie.”

Ook voor volgende week worden operaties ingepland door het Albert Schweitzer ziekenhuis. De medisch specialisten selecteren hiervoor patiënten die al lang hebben moeten wachten, in combinatie met een korte periode van opname en nazorg. “Het is nog net te vroeg om patiënten te opereren die daarna gedurende langere tijd een opnamebed nodig hebben”, aldus Van der Meer. “Maar we hopen de achterstallige operaties binnenkort op volle kracht te kunnen gaan inhalen voor iedereen.”
Het ziekteverzuim is daarbij nog wel een probleem, want ook onder personeel zijn veel mensen besmet die na een positieve test minimaal een week in isolatie moeten en dus niet kunnen werken. “We hebben even overwogen om collega’s die besmet zijn, maar daar niet ziek van zijn, toch te vragen om te komen werken. In enkele andere regio’s in Nederland is dit noodgedwongen al gebeurd, maar het heeft natuurlijk niet de voorkeur. We hebben er nu iets anders op bedacht: positief geteste medewerkers die weinig of geen klachten hebben, krijgen op de vierde dag na hun positieve test al een nieuwe test aangeboden. Als die negatief is, en dat is in circa de helft van de gevallen zo, mag de medewerker direct uit isolatie. Ook voor gezinsleden wordt de quarantaine zo bekort. Wij kunnen dan drie dagen eerder weer over de medewerker beschikken. Met deze maatregel houden we naar verwachting genoeg mensen op de been om goede zorg te kunnen blijven geven.”