DORDRECHT – Met etalage.art brengt SBK tot oktober kunst ‘naar buiten’. In samenwerking met stichting DOOR, Pictura, Iconoclash en DS17 zijn de etalages van het leegstaande V&D-gebouw in de binnenstad van Dordrecht door toonaangevende kunstenaars omgetoverd tot werelden op zich. Een typisch geval van ‘van de nood een deugd maken’, zegt Boris Gunst van SBK. De binnenstad, die kampt met veel winkelleegstand, fleurt ervan op. “Tegelijkertijd is er veel behoefte naar plekken waar kunstenaars hun werk kun laten zien.”

Speciaal voor deze gelegenheid werden Arno Coenen, Elise ’t Hart, Herman Lamers, Daniël Arthuus en Yvo van der Vat uitgenodigd om de verschillende etalages vorm te geven en kunstwerken te selecteren. Naast werken van gevestigde namen als Erwin Olaf, Lily van der Stokker, Teun Hocks en Richard Hefti is er aanstormend talent te zien en blijven verschillende performance-, belevings- en geluidskunstenaars betrokken bij het project om hier een dynamische totaalervaring van te maken die blijft ontwikkelen. Zo is er in de komende maand overdag aan het Scheffersplein een kunstwerk te horen van Elise ’t Hart. In 2020 werd zij door Trouw uitgekozen als een van de tien beeldbepalende Nederlandse kunstenaars voor het komende decennium. ‘t Hart heeft een compositie gemaakt van geluiden die ze in het leegstaande pand heeft opgenomen. Deze zijn gecombineerd met oude reclames van V&D en een soundscape van toetsenist en sound designer Nils Davidse (Handsome Poets, Blof, Rigby).

Toni
Voor etalage.art heeft Jan Stroeve, theatermaker en choreograaf, het nieuwe karakter Toni gecreëerd. Stroeve is in Dordt bekend van Teus in het brugwachtershuisje op de Prins Hendrikbrug naar de Staart. Toni is een aan lager wal geraakte variétéman die in de Kolfstraat een aantal maanden bij de pakken neer zat, nadat een optreden met een duif desastreus was afgelopen. Inmiddels heeft hij als engel met zijn looprek intrek genomen in het torentje dat te zien is vanaf het Scheffersplein. Achter deze monumentale glazen gevel aan het Scheffersplein, van architect Jan Kuyt, is daarnaast iedere avond na zonsondergang een videokunstwerk van de Dordtse kunstenares Manuela Porceddu te bewonderen.
Roze explosie
Als je doorloopt over de Kolfstraat loop je tegen een roze explosie aan, waarin verschillende kunstwerken, samengesteld door kunstenaars Merel Ris en Eva Timmer door kijkgaten zijn waar te nemen. Direct hiernaast is het kunstenaarsduo Vermeulen en Dubbeldam bezig met de ontwikkeling van een nieuw lichtkunstwerk. Op de hoek van de Statenplaats maken een metalen konijn met een neonbrein en andere neonkunstwerken van de bekende Rotterdamse kunstenaar Herman Lamers een feest van het vallen van de avond. In de voormalige ingang van de V&D hebben Dordtse kunstenaar als onderdeel van het internationale streetartfestival Meeting of Styles grote muurschilderingen gemaakt op speciaal hiervoor opgebouwde wanden. Tenslotte evolueren de indrukwekkende bouwwerken van Norman Maus nog iedere week op de hoek van de Tolbrugstraat en is er zelfs levende kunst te zien die gemaakt is van planten en bloemen.
Vitamines voor de ziel
De Dordtse kunstsector toont tijdens etalage.art niet zomaar doeken achter glas, maar attracties waarin kunstwerken de hoofdrol spelen en voorbijgangers worden uitgenodigd onderdeel te zijn van de verhalen die hier verteld worden. QR-codes op de ramen bieden informatie over de kunst die zichtbaar is. Naast de nieuwe kunstwerken blijft het werk van Arno Coenen, wereldberoemd geworden door het plafond van de Markthal in Rotterdam, tot oktober aanwezig in de voormalige Vos en van der Leer aan het Scheffersplein. Als je snel kijkt wel reclame voor een nieuwe apotheek die hier gaat openen. Op de bruistabletten die uit de kokers vliegen, prijkt niet het logo van Bayer, maar dat van ART. ‘Schoone Kunst, vitamines voor de ziel. Ondersteunt de mentale weerstand’. Een etalage verder huilt de kinetische schedel van Jelle Korevaar, terwijl de ja-knikkers in het mechanisme zachtjes olie naar de oogkassen pompen.

Vindingrijkheid
Etalage.art, tevens de website, laat zien dat commerciële belangen en autonome kunst elkaar niet hoeven uit te sluiten. “Kunstenaars hebben expositieruimte nodig en de winkeliers hebben behoefte aan een invulling van hoge kwaliteit”, zegt Boris Gunst. “Na een aanvraag van Winkelcentrum Statenplein, dat baat heeft bij opvulling van de jarenlange leegstand in de binnenstad als gevolg van het faillissement van V&D, sloten de kunstinstellingen, kunstenaars en ondernemers de handen ineen. Het resultaat is even verwonderend als oplossingsgericht en stelt naast kunstwerken ook de vindingrijkheid van de kunstsector tentoon.”

Fotobijschrift:
Kunst als medicijn. Werk van Arno Coenen op de etalage van de voormalige boekenwinkel. (Foto: DK Photography)