Dit is een verhaal uit Dordt Centrum, één van de vele andere titels die Dordt Centraal uitgeeft. Al onze wijkmagazines en speciale uitgaves zijn digitaal terug te vinden op www.dordtcentraal.nl, onder ‘Lees specials online’.

DORDRECHT – Wim van Pelt had nog nooit gehoord van de Heerjansdamse kunstenaar Arie Wols (1945-1998) toen hij een paar jaar geleden las over het dreigende lot van diens omvangrijke nagelaten kunstcollectie. Een curator zocht iemand die zich erover wilde ontfermen. Van Pelt was uiteindelijk de enige serieuze kandidaat. Sinds begin augustus zijn de bijzondere schilderijen en tekeningen van Wols voor aantrekkelijke prijzen te koop in De Knotwilg op de Grote Spuistraat. Maar er is meer moois te zien en te koop, vertelt Van Pelt. “Ons belangrijkste doel is dat deze werken niet in een opslag belanden, maar verspreid worden onder de mensen, het liefst bij mensen die dit normaal gesproken niet kunnen betalen.”

“Ik ben geen kunstkenner”, zegt Van Pelt. “Maar toen ik het verhaal van Arie Wols las, was ik meteen gefascineerd. Ik ben meer informatie gaan zoeken en kwam erachter dat het een zeer gezegend artiest was. Een relatief onbekend gebleven lokale Van Gogh. Hij heeft heel gevarieerd werk gemaakt. Vooral zijn landschappen en abstracte werken spreken me erg aan.”

Duizenden werken
Van Pelt meldde zich als enige bij de curator. “Uiteindelijk heb ik deze hele collectie, rond de duizend schilderijen en drieduizend tekeningen, voor 41.500 euro gekocht”, vertelt hij. Maar toen begon het echte werk pas: een locatie zoeken om ze op te slaan en de monsterklus van het uitzoeken en inventariseren van de hele collectie. “Het heeft eerst een tijd in een container op een bedrijventerrein gestaan. Twee jaar geleden hebben we alles verhuisd naar het culturele ontmoetingscentrum DOOR op de Spuiboulevard. Dat was al een betere plaats, maar een atelier is niet open voor publiek. We wilden het laten zien en verspreiden.”

Andere kunstenaars

De volgende stap was de winkel aan de Grote Spuistraat, die dezelfde naam draagt als destijds het atelier van Arie Wols. Dat idee kwam van Gertjan Kleinpaste van de Stichting Dordttalk, die Van Pelt al langer bijstond bij het inventariseren van de Wols-collectie. “Gertjan kende Wols ook nog niet, maar raakte al snel net zo gefascineerd als ik. Samen zijn we erin gedoken. Het was zijn voorstel om een winkel te gaan huren om zo het werk te koop aan te kunnen bieden.” In De Knotwilg wordt daarnaast werk aangeboden van Jaap Nederlof en de gebroeders Schaeffer, waarvan de collecties worden beheerd door Dordttalk. Van Pelt: “We zijn ook al bezig met een aantal andere kunstenaars. Zo willen we ook een plaats zijn waar hedendaags lokaal talent zich kan presenteren.”

Paar tientjes
Een belangrijk doel is dus betaalbare kunst aanbieden, met name voor mensen die van kunst houden, maar er normaal gesproken niet de beurs voor hebben, zegt Van Pelt. “We hebben bijvoorbeeld een hele serie kleinere werken in passe-partouts staan. Destijds werden ze voor 295 gulden door Wols aangeboden. Wij vragen er 50 euro voor. Heel leuk om in te bladeren en ze blijken in de eerste maand dat we open zijn erg gewild. Je kunt voor een paar tientjes dus al een mooi kunstwerk aanschaffen in De Knotwilg. Maar er staan ook duurdere werken tussen. Zo spreken we een breed publiek aan.”

Twee jaar
Het pand op de Grote Spuistraat 10 is voorlopig gehuurd tot juni 2022. “Over twee jaar zien we wel weer verder”, zegt Van Pelt. De Knotwilg is geopend van woensdag tot met zaterdag van 14.00 tot 16.00 uur, maar ook op afspraak. Die maak je door te bellen of mailen met Van Pelt (06-51294489, wjcvanpelt@outlook.com) of Kleinpaste (06-22885604, gertjan@dordttalk.com).