Actueel

reageer als eerstvr 12 okt 2018

Kunstkerk krijgt ingang tegenover The Movies

DORDRECHT – Woensdagavond zijn de plannen gepresenteerd voor de herontwikkeling van de Kunstkerk als expositieruimte. De kerk die jarenlang gebruikt werd als locatie voor concerten en tentoonstellingen, is sinds tweeënhalf jaar in bezit van de Dordtse vastgoedontwikkelaar Dudok en een eigenaar die onbekend wenst te blijven. Andries Lugten van Architectenbureau LMA heeft een plan gemaakt waarin de kerk een grote serre krijgt aan de huidige achterzijde (Foto: Google Maps), welke zal gaan functioneren als ingang.

Volgens directeur van de Dudok Groep, Marcel Schippers, hebben de nieuwe eigenaars veel tijd geïnvesteerd om alle mogelijkheden van het gebouw te onderzoeken waarna die vertaald zijn naar een ontwerp. Met dit ontwerp in de hand is Dudok in gesprek gegaan met haar partners en lokale overheden. Schippers presenteerde samen met Lugten het ontwerp aan de omwonenden, geïnteresseerde raadsleden en de media in Cinema The Movies aan de Augustijnenkamp. “De buurt is in deze ontwikkeling onze belangrijkste gesprekspartner. Ik ben heel blij dat het plan door hen zo positief ontvangen is,” aldus Schippers.

Onderdoorgang

De eigenaren willen met de Kunstkerk aansluiten bij de drie hoogwaardige culturele instellingen in dit gebied: het Dordrechts Museum, Het Hof van Nederland en bioscoop The Movies. Door naast de Kunstkerk een historisch ogende doorgang te maken van de Museumstraat naar de Augustijnenkamp komen het Dordrechts Museum en de andere twee culturele instellingen fysiek dichterbij elkaar. De Kunstkerk krijgt een fraaie ruimte die geschikt is voor kleinere exposities waarbij het accent op fotografische kunst komt te liggen. Schippers: “We willen dat de Kunstkerk aantrekkelijk werk zal tonen voor alle Dordtenaren. Voor de programmering stellen we een artistiek leider aan.”

Gedeelde horeca

Met het huidige ontwerp, waarbij de tuinmuur aan de Augustijnenkamp zal worden gesloopt, zal het terras voor Cinema The Movies een pleinfunctie krijgen. Geert ter Steeg, exploitant van The Movies: “We zijn heel blij met de ontwikkelingen rondom de Kunstkerk. De eigenaren willen met ons meedenken over het horecaplan. Het met succes runnen van een restaurant bij The Movies is ons niet gelukt. We gebruiken de zalen boven nu voor lezingen, voor muziekoptredens in combinatie met een film en voor verhuur. In de Kunstkerk is geen ruimte voor een volwaardig restaurant vandaar dat we met elkaar gaan kijken hoe we een nieuw restaurant in The Movies kunnen opzetten. Daarvoor zal wellicht een interne verbouwing nodig zijn. Het terras zal zeker ook door beide instellingen gebruikt worden.” Lees meer over de verbouwingsplannen van de Kunstkerk in Dordt Centraal.

 

 

 

 

Geef een reactie