DORDRECHT – Kom alles te weten over de Bosatlas in het Nationaal Onderwijsmuseum. Zaterdag 16 november start de tentoonstelling ‘Stap in de wereld van De Bosatlas’. In het museum kunnen jong en oud meer leren over het verhaal achter de atlas. Sinds 1877 heeft dit boek namelijk vele ontwikkelingen doorgemaakt.

Veel Nederlandse kinderen zijn opgegroeid met de Bosatlas, maar hoe werden de kaarten gemaakt? Wie was Pieter Roelf Bos en wat bewoog hem tot het in kaart brengen van de wereld? Welk verhaal vertellen de kaarten? En hoe kan het dat dit lesboek zich al bijna 150 jaar weet te handhaven? De tentoonstelling geeft antwoord op deze vragen.

Wandeling

Voor de tentoonstelling is een ‘Boswandeling’ bedacht en voert bezoekers langs de mooiste objecten. Naast atlassen en lesmethoden, toont de tentoonstelling ook wandkaarten en wandplaten van Bos en werk van kunstenaars die zich hebben laten inspireren door De Bosatlas. Voor kinderen in de basisschoolleeftijd is er een speurtochtposter en een doe-boekje.

De tentoonstelling die laat zien hoe de ontwikkeling van De Bosatlas en het aardrijkskundeonderwijs hand in hand gaan is ontworpen in samenwerking met GRID Groningen en Noordhoff. Tot 27 oktober was deze tentoonstelling onder de titel ‘De Bosatlas, de kunst van het weglaten’ in GRID Groningen te zien.

Foto: Mieke de Waal, ‘Het Schip van Columbus’ (kimono), acryl op landkaart en papier op katoen, keperband, postzegels, ijzerdraad, 2002/2003.