DORDRECHT – Een game waarmee iedereen snel en op een leuke manier veel kan leren over ziektes en aandoeningen. Daarmee won een team van het Develstein College dinsdag 17 april een wedstrijd die aan de Smart Lectures was verbonden.

De Smart Lectures zijn bedoeld om de interesse van leerlingen voor wetenschap en technologie te prikkelen en worden georganiseerd door scholen, bedrijven en de gemeente Papendrecht. Na de eerste editie in 2015 stond deze tweede editie in het teken van zorgtechnologie. Virtual reality speelt een steeds grotere rol in de samenleving. Denk aan Pokemon go of apps om meubels virtueel in je woonkamer te zetten. In de zorg spelen naast verpleegkundigen en specialisten daarom technologen een steeds belangrijkere rol. Zij vertalen de nieuwe mogelijkheden naar betere zorg aan patiënten, bijvoorbeeld om het leven met een chronische zieke te verbeteren. Zo’n 130 leerlingen uit Havo 4 en VWO 5 van scholen uit de Drechtsteden gingen aan de slag om hieraan een bijdrage te leveren. Dinsdag presenteerden de beste zeven teams hun plannen. De twee winnende teams mogen hun ideeën presenteren aan het bestuur van het Albert Schweitzer ziekenhuis.

Hartstikke gaaf

Een deskundige jury met onder meer vertegenwoordigers van het Albert Schweitzer ziekenhuis en het bedrijfsleven riep de Ontdekkings-app van Emily, Kayleigh, Alicia en Sienna van het Develstein College uit tot winnaar. De app geeft patiënten en mensen in hun omgeving de kans om met een game over ziektes en aandoeningen te leren. Het publiek koos de Duchenne-app van het team van De Lage Waard uit Papendrecht als winnaar. De app stimuleert kinderen met deze spierziekte om revalidatieoefeningen te doen die helpen om pijn en angst te overwinnen goed en met plezier te doen. De andere teams hadden onder meer ideeën om met apps het leven van mensen met diabetes te verbeteren, om epileptische en astmatische aanvallen te voorkomen en het leven van mensen met beginnende dementie makkelijker te maken met gezichtsherkenning, namen, afspraken en plattegronden die in een bril worden geprojecteerd.

 

Op de foto: De twee winnende teams met voorzitter Van der Meer van de Raad van Bestuur van het ziekenhuis.