Actueel

reageer als eerstzo 26 jan 2020

Leerlingen IKC de Fontein lopen op sloffen

DORDRECHT – IKC de Fontein in Wielwijk is helemaal klaar voor een duurzame toekomst. Na een renovatie van vier maanden is het gebouw aan de Douwe Aukesstraat 3 als nieuw. Aan de buitenzijde is het gebouw in oorspronkelijke staat teruggebracht en aan de binnenzijde volledig vernieuwd. Op het dak liggen zonnepanelen en binnen ligt vloerbedekking. “Heel gezellig”, vertelt kleuterleerkracht Fenna van de Kreek. (Hoofdfoto: Thymen Stolk/Overige foto’s: IKC de Fontein)

“Het is zo fijn om weer met onze eigen leerlingen uit Wielwijk in één gebouw samen te zitten. We hebben maanden met de leerlingen uit Krispijn op onze andere locatie gebivakkeerd. Nu is het zo knus met elkaar. We lopen allemaal op sloffen vanwege de vloerbedekking en dat geeft een heel huiselijk gevoel. Ook bezoekers en ouders doen of hun schoenen uit of zwembadvoetjes over hun schoeisel. Vooral voor de kinderen uit mijn klas, de kleuters die nog niet eerder hier naar school gingen, is de verhuizing geweldig.”

Hoge tafels

“De leerlingen hielpen met de verhuizing in november door stoelen naar de school te dragen (hoofdfoto). Inmiddels hebben we nieuw meubilair. De kinderen zitten aan allemaal dezelfde hoge tafels. Voor de verschillende lengte van de kinderen zijn er stoelen in verschillende hoogte verstelbaar met een in hoogte variërende voetenplank. Zo kan de leerkracht elk willekeurig groepje van kinderen bij elkaar zetten en hoeft zij of hij ook minder te bukken zoals bij de lage tafeltjes van vroeger. Het oude meubilair was inmiddels een allegaartje van stoelen en tafels geworden. Deze stoelen en tafels zijn niet weggegooid, hoor! Ik dacht dat ze naar Roemenië gebracht zijn waar ze weer op andere scholen gebruikt worden.”

Afval scheiden

Vorige week opende wethouder Peter Heijkoop de vernieuwde school in Wielwijk door het openen van een kettingslot. De leerlingen moesten de cijfers van het slot aanleveren door het oplossen van opdrachten. Samen met de officiële opening kregen de leerlingen ook het startsein voor een Afvalvrije School. Fenna: “De leerlingen hebben een dopper drinkfles gekregen en een broodtrommel. Natuurlijk mogen ze eerst hun drinkpakjes die ze thuis nog hebben opmaken. Toch zien we dat bijna alle ouders hun kinderen de trommel en drinkfles meegeven. We hebben daarnaast vier verschillende afvalbakken voor: plastic, papier, groen en restafval. We merken dat we al heel wat minder afval inzamelen, dus het is echt een succes.”

Groener schoolplein

“De ouders van de leerlingen zamelden enkele wekenlang ook lege flessen in voor ons en doneerden de opbrengst aan de school. Heel fijn want het is een mooie aanvulling op het budget om ons schoolplein op te knappen. De wethouder zei nog tijdens de opening, dat wij het grootste schoolplein in Dordrecht hebben. Het is echter wel helemaal betegeld. We hebben uiteraard een schommel, glijbaan en klimrek. We willen echter graag een schoolplein met meer groen waar kinderen kunnen leren ontdekkend spelen. We hoopten dit schoolplein voor de zomer aan te pakken maar ik weet niet of dat zal gaan lukken. Voor de ontwikkeling van een groen schoolplein werken we samen met de OPOD-wereldschool De Albatros en het SDK.”

 

 

 

Geef een reactie