DORDRECHT – Het zijn maatjes voor het leven, boordevol liefde en loyaliteit. Niet voor niets staat er in een miljoen Nederlandse huishoudens een hondenmand en is de viervoeter onderdeel van het gezin. Hoe lief ze ook zijn, ook honden zijn gebaat bij een goede opvoeding. Wat mag wel en wat mag niet. Het voorkomt gedragsproblemen in de toekomst. De hondenschool van HondenCampus helpt baasjes hierbij. Honden, juist ook de ‘lastigere’, van alle leeftijden en rassen zijn er welkom. Sinds kort heeft het trainings- en expertisecentrum een tweede locatie. Gekozen is voor Dordrecht, op het terrein van dierenzorgcentrum Louterbloemen waar nu op de maandagavond nog meer natte snuiten en kwispelende staarten zijn te vinden. (Foto: Stolk Fotografie)

Een nieuwe locatie, dat is even wennen maar de eerste lesavond, die onlangs plaatsvond, beviel meteen. Dat vertelt kynologisch instructeur en gedragstherapeut Anouk Gaemers die de Dordtse vestiging van HondenCampus gaat leiden. Zij is, heel kort samengevat, opgegroeid met honden, dol op honden en heeft een hond, Golden Retriever Byron. Met de uitbreiding gaat voor het team van HondenCampus uit Dongen, in 2018 opgericht door Hella van den Beemt en Maartje Horvers, een droom in vervulling. Hun missie: de veiligheid in de samenleving vergroten en het welzijn van de honden waarborgen. Het neerstrijken in Dordrecht is uiteraard geen toeval. Anouk: “Tussen Maartje en Mirjam van Louterbloemen is met de jaren een goed contact ontstaan. De locatie voor een tweede vestiging was daarom een makkelijke keuze.” Ook één die een uniekheid met zich meebrengt, een bijzondere samenwerking tussen HondenCampus en Louterbloemen. “Zij kunnen bijvoorbeeld wat extra’s bieden aan de nieuwe eigenaren van geplaatste dieren, cursussen of ondersteuning mocht dat nodig zijn.”

Kracht

HondenCampus heeft verschillende poten: de hondenschool (met een ruim cursusaanbod), gedragstherapie- en training, privétrainingen, een expertisecentrum en een opleiding-aanbod. Het trainings- en expertisecentrum heeft een specialisatie in bijtpreventie en complexe honden. “We werken daarom in kleine groepjes met maximaal zes baasjes, bij de puppycursus met acht, zodat er goed naar de hond gekeken kan worden. Het grote voordeel is dat ik, naast kynologisch instructeur, ook gedragstherapeut ben. Als in de praktijk, tijdens een groepsles, blijkt dat een hond eigenlijk privétraining nodig heeft dan hoeft een baasje daar niet naar op zoek maar behoort dat ook tot de mogelijkheden. Dat is onze kracht, ieder van ons team heeft een eigen specialisatie en daardoor is er een hoop kennis in huis”, aldus Anouk.

Socialisatie

Bij de trainingen wordt een positieve methode toegepast. Anouk legt uit: “We werken met de Clickermethode waarbij hondjes die goed gedrag vertonen beloond worden. Zo leren ze welk gedrag er van hen verwacht wordt.” Het cursusaanbod begint bij de allerjongsten. “De puppycursus is gericht op de socialisatie van de pup waarbij het belangrijk is dat de pup veel positieve ervaringen opdoet. Baasjes leren hoe zij hun pup hierbij kunnen begeleiden. Daarnaast is er een stukje gehoorzaamheidstraining.” Naast de pubercursus is er ook nog de basiscursus. “Voor baasjes die het niet gelukt zijn om eerder een cursus te volgen bijvoorbeeld door coronatijd, toen ook de hondenscholen gesloten waren.” Alle honden zijn welkom bij HondenCampus, juist ook degenen met gedragsproblemen. “Denk aan honden die angstig zijn, te hoog in hun opwinding raken, sloopgedrag vertonen, niet alleen thuis kunnen blijven, lastig bij te sturen zijn of uitvallen naar andere honden. Soms mist een baasje gewoon die specifieke kennis. Ik zal aan alle kanten helpen en samen zullen we kijken hoe iets is ontstaan en wat er aan te doen is. Dat is ook een stukje preventie. Bij HondenCampus wordt niemand buitengesloten.”

Meer dan een asiel

Bij Louterbloemen zijn ze verguld met de komst van de hondenschool van HondenCampus. Beheerder Mirjam Addiks: “Het past in het totale plaatje. Louterbloemen is allang niet meer alleen een asiel. We zijn een dierenzorgcentrum met een meldkamer, dierenambulances, asielopvang voor alle huisdieren, een trimsalon, een maatschappelijke taak en een pension voor alle huisdieren. De komst van de hondenschool betekent een uitbreiding van onze diensten. Honden die herplaatst worden kunnen geholpen zijn met een gehoorzaamheidstraining. Een ideale start voor baas en hond om elkaar goed te leren kennen! Dat kunnen we nu op eigen terrein bieden. Daarnaast kunnen we door de nauwe samenwerking snel onderling contact hebben als er bijvoorbeeld hulp nodig is met een hond met bepaalde gedragingen. We kunnen veel gerichter sturen. Ook is er de mogelijkheid om er met de asieldieren aan de slag te gaan. De komst is een win-winsituatie. Een verrijking!”

De puppycursus is een instroomklas, aansluiten kan op ieder moment (mits er plek is). Honden die vanuit Louterbloemen worden herplaatst ontvangen 10 procent korting op de training. Meer weten over het HondenCampus? Alle informatie is te vinden op www.hondencampus.nl.

 

Op de foto: Anouk Gaemers (rechts) van HondenCampus en Mirjam Addiks van Louterbloemen.